Met het kinderkookboek van chef-kok Milan de Waal leren kinderen lekker én gezond koken!

Kip met patat en appelmoes, pizza of pannenkoeken: daar houden kinderen wel van! En als je het hebt over groenten en ‘gezond’, beginnen ze soms al te roepen hoe vies ze dat vinden. Met het kinderkookboek Appeltje Eitje van chef-kok Milan de Waal komt daar verandering in. 

Milan gaf en geeft op verschillende scholen en kinderopvangen in Leeuwarden kookles, waar de kinderen dolenthousiast op reageerden. Maar telkens wanneer hij een week later vroeg wie de recepten had uitgeprobeerd, bleef het stil… 

Gezonde variaties 

Dat inspireerde Milan tot het maken van het interactieve kinderkookboek Appeltje Eitje. Voor de recepten is geen vlees of vis nodig. Daarnaast hebben alle gerechten een makkelijk recept, dus kan iedereen ze maken.  

De recepten zijn allemaal gebaseerd op eten dat kinderen graag eten, maar dan wél gezond! Zo staan er natuurlijk pannenkoeken in het kinderkookboek, maar dan wel op pompoenbasis. En een kwarkbroodje op zijn tijd gaat er altijd wel in, maar in deze versie is het suiker vervangen door banaan en honing. Of een lekkere pizza, gemaakt van focacciabrood met verse tomatensaus en héél veel groenten. 

Interactief 

Wat je ook veel ziet bij kookboeken is dat er alléén maar informatie wordt gegeven: naast het recept is er weinig extra’s te vinden in het boek. Bij het kinderkookboek van Milan vind je het tegenovergestelde. Achter in het boek is er namelijk ruimte om zélf recepten op te schrijven.  

Daarnaast kunnen kinderen bijhouden wat ze bijvoorbeeld hebben geleerd over snijtechnieken, de gebruikte producten en hoe je schoon kan werken. Want dat vind je ook in het boek: lessen over snijtechnieken en hoe je een keuken hygiënisch houdt. 

Van knutselen tot maaltijdgerechten 

Het boek is opgedeeld in meerdere niveaus. Op niveau 1 mogen kinderen knutselen met het eten en een beetje spelen. Op niveau 2 maken ze lekkere en gezonde drankjes, zoals limonades. En op niveau 3 gaan ze aan de slag met het bakken van koekjes en pannenkoeken. Dan leren kinderen ook om bijvoorbeeld een staafmixer en een bakpan te gebruiken. 

Wanneer de kids aankomen bij niveau 4, leren ze hoe ze de meest populaire feestmalen kunnen maken. Maar dan natuurlijk op een gezonde manier. En bij niveau 5 maken ze échte maaltijdgerechten. 

Pompoenpannenkoeken, een van de gerechten uit het boek.

Als alle niveaus zijn doorlopen, kun je voor jezelf helemaal achterin een koksdiploma uitknippen. En op deze manier wil Milan laten zien dat koken niet alleen leuk is, maar ook gezond, lekker en makkelijk kan zijn. Appeltje-eitje, dus. 

Je koopt het boek van Milan via zijn eigen website. Daarnaast is het boek ook te koop bij kinderboekwinkel de Toverlantaarn in Leeuwarden. Het boek kost €14,95.  

1 Reactie to “Met het kinderkookboek van chef-kok Milan de Waal leren kinderen lekker én gezond koken!”

  1. De rede dat de gerechten thuis niet worden gemaakt komt vooral omdat op de school van onze kids de gerechten/recepten niet regelmatig gedeeld worden met de ouders. Boek is dan een goed initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *