Lesje Leeuwarden, deel 2: de Achmeatoren

Het is een van de dingen die je als eerste ziet wanneer je onze mooie stad tegemoet rijdt: de Achmeatoren! Kilometers van onze mooie stad af herken je de rode verlichting al. Dus vandaag in ‘Lesje Leeuwarden’ kijken we even naar de geschiedenis van dit gebouw.

Het begon allemaal in 1999. En dat ging gelijk ‘mis’, omdat de vliegbasis er in de buurt lag. En tegen een wolkenkrabber vliegen? Dat wil je natuurlijk niet. Uiteindelijk is de bouw van de Achmeatoren toegestaan vanwege het maatschappelijk belang.

Het rode licht

Wel heeft het architectenbureau (met frisse tegenzin) vier lichtjes op de hoeken van de toren geplaatst. Die vier lampen zijn later vervangen door de lichtgevende lijnen die we allemaal kennen. En leuk om te weten: in eerste instantie waren die lichten groen. Later is de kleur aangepast naar rood.

De toren is in 2002 opgeleverd. Niet lang daarna viel er tijdens een storm een aantal platen naar beneden. Daar is gelukkig niemand bij gewond geraakt. De Achmeatoren heeft trouwens vier liften! Die behalen een snelheid van zes meter per seconde. Vroeger was het zo dat deze liften acht meter per seconde haalden, maar omdat mensen misselijk werden is de snelheid verlaagd.

Nog een Achmeatoren? Die komt er niet. Het is namelijk niet meer toegestaan om binnen een straal van vier kilometer van de vliegbasis een gebouw van meer dan 45 meter te bouwen.

Foto: Marcel van Kammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *