Column Hayo Galema: De hete aardappel

Onlangs sprak de gemeenteraad over het detailhandelsbeleid. Het is een belangrijk beleid dat gaat over waar je uitbreiding toestaat (en waar niet) en welk soort winkels.

Als totale verrassing werd tijdens de vergadering een motie ingediend om de winkelopeningstijden te verruimen en winkels voortaan toe te staan om op zondagochtend open te zijn. De motie kreeg een meerderheid van de stemmen en het besluit is vorige week (op het moment van schrijven, red.) gevallen.

En dat is mooi! Laat de ondernemer zelf beslissen of de winkel open moet. Dát is wat telt! Als het in andere Friese gemeenten kan, kan het hier namelijk ook.

En kijk naar de wereld om je heen: flitsbezorgers rijden volop op de zondagochtend en de horeca is ook open, dus geef ook andere ondernemers de kans om te ondernemen. Bovendien: als de beslissing niet nu was genomen, had je over twee jaar het zelfde proces gehad.

Net zoals we twee jaar geleden ook hadden.

Leeuwarden kan zich niet onttrekken aan een maatschappelijke beweging. Mijn complimenten aan de gemeenteraad, ook namens mijn schoonvader van eenennegentig die het heerlijk vindt om op een rustige tijd de supermarkt te bezoeken.

De hete aardappel is doorgeslikt en weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *