Leeuwarden eindigt in het midden van ranglijst Gezonde Stad

Op de ranglijst van Gezondste Stad van Arcadis eindigt Leeuwarden op de elfde plek.

In een onderzoek naar twintig steden wordt door advies- en ingenieursbureau Arcadis gekeken naar hoe het is met de openlucht. Hier ligt de focus op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. Op milieu scoort Leeuwarden goed. Er zijn niet veel problemen met vervuilde lucht, geluidoverlast is ook geen groot probleem en hittestress wordt goed teruggedrongen. Hittestress is warmte dat door gebrek aan groen niet weg kan. Verder is Leeuwarden ook wel een relatief schone en veilige stad. Qua ruimte voor sport en het ontmoeten van mensen is ook voldoende.

Er zijn ook wat punten waar Leeuwarden minder goed op scoorde, zoals gezonde beenruimte. Hier wordt gekeken naar de mogelijkheden die kinderen hebben om buiten te spelen of volwassenen die ergens even tot rust kunnen komen, in een park bijvoorbeeld. Verder is er volgens de beoordeling ook weinig ‘groen’ voor kinderen om te kunnen spelen. Leeuwarden staat helemaal onderaan de lijst als het aankomt op toegankelijkheid van voorzieningen en zorg. Ook mobiliteit scoort niet zo goed. Dit komt door het openbaar vervoer. De veiligheid van fietsroutes krijgt ook een lage score. Daar staat wel weer tegenover dat de stad goed met de fiets te bereiken is.

Bron: LC
Foto: Simon van der Woude

1 Reactie to “Leeuwarden eindigt in het midden van ranglijst Gezonde Stad”

  1. Voor groot en klein is een buitenzwembad super fijn.
    Vooral met de warme.e zomers.
    Haal alstublieft geen bomen weg uit straten,zonder er nieuwe terug te plaatsen,niet alleen vanwege de zon en onze vezondheid,maar omdat straten,onder bomen uitstraling missen,minder vogels enz. Zo jammer.
    Verder t
    Een tevreden leeuwarder🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *