Laatste kans: T. Rex in town in Natuurmuseum Fryslân!

De hele zomervakantie is T. rex in Town nog te zien. In deze tentoonstelling staat de gevaarlijkste en verreweg bekendste roofdinosauriër die ooit geleefd heeft in de spotlight. Zijn gigantische afmetingen, zijn enorme bek en vlijmscherpe tanden spreken tot de verbeelding van jong en oud.

Het besef dat dit monster daadwerkelijk op aarde heeft rondgelopen boezemt, ook na 67 miljoen jaar, nog altijd ontzag in. Het was de uit Sneek afkomstige paleontoloog Anne Schulp, die samen met een team van Naturalis Biodiversity Center, de T. rex opgroef in de Verenigde Staten. In de tentoonstelling T. rex in Town kom je er alles over te weten.

Best bewaarde T. rex ooit

Het topstuk van de expositie is de natuurgetrouwe replica van het skelet van de T. rex. Er zijn verschillende musea in de wereld waar een T. rex tentoongesteld wordt, maar zelden betreft het zo’n compleet skelet. Zo’n driekwart van alle botten werd aangetroffen, waardoor dit skelet een uitzonderlijk goed beeld geeft van hoe het dier in elkaar zat.

Het wordt gezien als de best bewaarde T. rex ooit ergens ter wereld gevonden. De botten van de T. rex vertellen veel over het leven van het dier. Bezoekers gaan als echte paleontologen verschillende aspecten van het skelet nader bestuderen en onderzoek doen naar bijvoorbeeld het eetpatroon, de fysieke gezondheid van het dier, de leeftijd, het uiterlijk en tal van andere aspecten. Wetenschappers geven in korte filmpjes nadere uitleg.

Bezoekers moeten echter ook in actie komen. Ze worden bijvoorbeeld uitgedaagd om een T. rex vrouwtje door middel van een dansje te verleiden. Ook kunnen ze testen of ze op een fiets een brullende T. rex voor kunnen blijven of dat ze ingehaald en opgeslokt worden. Aan het einde van de expo is er een hilarische quiz waarbij bezoekers hun opgedane kennis kunnen testen.

T. rex in Town is een samenwerking met Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 september 2023.

Cadeau: gratis donderdagen

Het Natuurmuseum viert in 2023 het 100-jarig jubileum en trakteert: alle donderdagen die buiten de schoolvakanties vallen is er gratis toegang. De gratis donderdag geldt gedurende het hele jaar 2023, officiële landelijke schoolvakanties uitgezonderd zoals deze zijn vermeld op www.rijksoverheid.nl/ onderwerpen/schoolvakanties (dit geldt voor regio Noord, Midden en Zuid).

De actie is gericht op individuele bezoekers en specifieke groepen, maar geldt niet voor schoolgroepen. Groepen vanaf tien personen moeten zich voor de gratis donderdag van te voren aanmelden via evenementen@natuurmuseumfryslan.nl. Tijdens de gratis donderdag kunnen bezoekers voor één euro een rit in de OnderWaterSafari maken. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren wordt daarom sterk aanbevolen.

De gratis donderdag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Old Burger Weeshuis, Gemeente Leeuwarden, Provinsje Fryslân en het Kansfonds.

Meer informatie is te vinden op www.natuurmuseumfryslan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *