Kunstenaar Peter van der Griend: ‘Uit ‘nee’ zeggen haal ik ook mijn plezier’

In onze stad vind je allerlei fantastische kunstenaars. Een daarvan is Peter van der Griend, een schilder die werkt zoals hij wil leven: kleurrijk, groot en spelend. Vanuit zijn galerie aan de Nieuwestad doet hij zijn verhaal.

Heen-en-weer

“Ik ben Peter en kom oorspronkelijk uit de Zaanstreek. Daar kwam ik twintig jaar geleden een meisje uit Leeuwarden tegen. Dat vond ik te ver weg. Mijn zusje woonde toevallig net in Leeuwarden en ik moest nog eens langskomen. Het bezoek aan mijn zusje heb ik gecombineerd met de eerste date met mijn vrouw. En het was gelijk raak!”

“We reisden veel heen-en-weer, dus moest ik haar op een gegeven moment overhalen om naar de Randstad te verhuizen. Nou: dat ging niet lukken! Dus moest ik wel naar Leeuwarden verhuizen. Leeuwarden werd steeds leuker. Inmiddels ben ik heel erg blij dat het niet is gelukt om mijn vrouw naar de Randstad te krijgen, haha.

Rond de kerstperiode in 2019 vertelde ik aan mijn vrouw dat ik zin kreeg in schilderen. Ik had het ‘wel eens’ gedaan, maar daar is het verder bij gebleven. Maar ik vond het gelijk leuk om te doen. Iemand die het tweede schilderij onder ogen kreeg, wilde het doek graag kopen. Dat vond ik zó bizar.

Eigenlijk gaf ik mijn werken vrij makkelijk weg, maar toen iemand met serieuze interesse een schilderij wilde kopen, ben ik gaan nadenken over mijn vraagprijs. En zo heb ik uiteindelijk het schilderij aan hem verkocht en is het mij allemaal een beetje overkomen.”

Opdrachten

“Mensen werden steeds positiever over wat ik maak. Sommigen werden zelfs verliefd op mijn schilderijen. Dat maakt je toch wat zelfverzekerder. Ik vind veel mensen heel erg goed en veel beter dan dat ik ben. Maar, na een jaar, durfde ik wel mijn werk te laten zien en tegen mensen te vertellen dat ik schilder.

Veel mensen vragen ook of ik in opdracht werk. En op financieel gebied is dat een goede keuze, maar dat ga ik niet doen. Dan gaat het schilderen weer lijken op werken. Als ik een schilderij maak, wil ik dat mensen er écht blij mee zijn. Ik weet ook niet of ik blij word van jouw reactie op mijn schilderij van je schoonmoeder. Ik weet het niet. Het wringt.”

Nee

“Soms vind ik het ook leuk om gewoon ‘nee’ te kunnen zeggen tegen iemand. Sommige onderwerpen of portretten wil ik niet schilderen, ook al krijg ik daar meerdere aanvragen voor. Die vrijheid om gewoon nee te kunnen zeggen: daar haal ik ook mijn plezier uit.

Ik neem wel eens verzoekjes aan. Stel dat jij graag een schilderij van Michael Jackson wil. Stel dat ik hem schilder: jij bent de eerste die ik bel. Of je hem wil kopen of laten hangen: dat is allebei oké. Op die manier werken is fijn. De keren dat ik dit deed, heb ik de schilderijen elke keer verkocht.”

‘Niet zo zeuren’

“Zonder mijn vrouw had ik hier niet gezeten. Ik ben achteraf ook echt blij dat ze zo heeft doorgedrukt dat ik niet moet zeuren. Als ik die galerie niet had, had ik niet zoveel verkocht en was ik niet zo bekend geworden. Mensen vragen ook wel eens aan mij dat zij via-via hebben gehoord dat ik schilder. Dat wisten ze helemaal niet. Maar ik schreeuw het ook niet van de daken.

Ik liep laatst toevallig langs twee mensen die het hadden over mijn galerie. Ik stond er naast, te luisteren. Ik heb uiteindelijk ook niet gezegd dat het over mij ging, ik ben niet zo van op de voorgrond treden. Ik ben wel wat zekerder geworden, dat wel, maar écht beroemd of bekend worden? Dat lijkt mij verschrikkelijk.”

Per ongeluk

“Vroeger twijfelde ik altijd over wat ik wilde worden, maar op een gegeven moment wist ik het. Ik wilde kunstenaar worden. Voor mij was het een soort ultieme vrijheid: als je kunstenaar bent, is er niemand die jou vertelt wat je moet doen. En dat leek mij toen heel erg gaaf.

Een jaar geleden keek ik naar buiten, zag ik mijn naam op het raam staan en dacht: ik bén gewoon kunstenaar geworden. Ik ben gewoon per ongeluk een kunstenaar. En dat mensen het ook nog eens leuk vinden, wat ik maak? Dat is wel écht heel erg vet.”

De schilderijen van Peter zijn te bewonderen in zijn galerie aan de Nieuwestad.

2 Reacties op “Kunstenaar Peter van der Griend: ‘Uit ‘nee’ zeggen haal ik ook mijn plezier’”

  1. 🐷zag dit portret in uw etalage en was er gelijk helemaal weg van,kwam ook door de tekst die op het prachtig schilderij staat.🌱vegan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *