Kultuer Kollektyf verbindt Friese productiekernen en steunt interdisciplinaire makers in hun artistieke ontwikkeling

Op zaterdag 11 september werd voorafgaand aan de start van het Broeikas Festival het nieuwe kultuer kollektyf gelanceerd in de Westerkerk in Leeuwarden. Het kultuer kollektyf verbindt 7 productiekernen in Fryslân, Popfabryk, VHDG, New Noardic Wave, Tryater, LF2028, Keunstwurk en Explore the North, en ondersteunt interdisciplinaire makers in hun artistieke ontwikkeling.

Steeds meer makers zoeken de samenwerking en interactie met andere disciplines vanuit hun eigen artistieke achtergrond. Dit vraagt om andere beoordelingscriteria, speelt met de verwachting van het publiek en vindt niet vanzelfsprekend plaats op een poppodium of in een theaterzaal. Het vertrekpunt van het kultuer kollektyf is het uitwisselen van kennis, ervaring en netwerk en het aangaan van coalities rond de makers. Daarnaast organiseert en faciliteert het kultuer kollektyf kwaliteitsbevordering en ontmoetingsmomenten.

DE LANCERING
Tijdens de lancering vond een panel plaats waarin Eva van Netten (Welcome to The Village), Tatiana Pratley (Tryater), Mark Hospers (Explore the North), Peter Dijkstra (VERA), Laurens van der Meulen (Platform Popcultuur Fryslân), Hein Kuiken (Gemeente Leeuwarden) en Femke Haijtema (Fries Museum) met het publiek – voornamelijk bestaande uit makers en organisatoren van Friese bodem – in gesprek gingen over samenwerkingsmogelijkheden binnen de cultuursector in Leeuwarden en Friesland. Na afloop werd door alle aanwezigen geproost op de lancering van het kultuer kollektyf.

DONDERDAG MAKERSDAG
Vanaf eind 2021 krijgt de fysieke ontmoetingsplek van het kultuer kollektyf, Donderdag Makersdag, vorm als pilot. Iedere donderdag van 12.00 tot 17.00 uur is er een co-working space voor Friese makers met hulp, troost, inspiratie, ontmoeting, tosti’s en zwarte koffie. Er is een vraag & aanbod muur, zoals we die kennen van de supermarkt. Op deze muur mogen makers aangeven wat ze willen bespreken of presenteren en kunnen ze brainstormsessies initiëren.

KULTUER AVOND
Eens per maand verandert de co-working space vanaf 17.00 uur in een kultuer avond: een netwerkmoment met een borrel en een podium. De kultuer avond is toegankelijk voor iedereen, van student tot professioneel kunstenaar. Iedere kultuer avond wordt gehost door een andere culturele instelling.

Kijk voor meer informatie over het kultuer kollektyf op www.kultuerkollektyf.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *