Kraantje Pappie: Fijnproever en boegbeeld van de nachtelijke vibes

Let op! Deze tekst is geschreven voordat bekend is geworden dat het optreden van Kraantje Pappie op 28 maart in Leeuwarden niet door kan vanwege het coronavirus.

Kraan, Crane, Kraantje, Daddy of gewoon Alex. Kraantje Pappie is een ‘force to be reckoned with’. Rapper met Rotterdamse tongval, winnaar van Expeditie Robinson 2016 op tien kandidaten na, parttime woordkunstenaar, fulltime niceguy. De ambitieuze grappenmaker staat op zaterdag 28 maart in Neushoorn voor een stijf uitverkochte show. Met zijn gelikte livereputatie weet je dat hij dit feestje glansrijk transformeert in een kolkende zee van drank, zweet en extase. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan snel verder.

Kraantje Pappie zit niet graag stil. Laat graag muzikaal van zich horen. Nog niet zo lang geleden dropte hij een nieuwe single met Guus Meeuwis. Maar hé! ‘Nacht’ klinkt bekend in de oren. Het nummer is dan ook een bewerking van Meeuwis’ allereerste hitsingle ‘Het is een nacht’ en leent lyrics en melodieën van het origineel. Ondertussen druipt het Kraantje-sausje er vanaf. De flamboyante rapper en Brabantse zanger zijn al langer bevriend, bovendien zijn ze beiden fijnproevers en boegbeelden van nachtelijke vibes. Samen hebben ze de kampvuurklassieker flink onder handen genomen en de tekst helemaal anno 2020 gemaakt; iets met primaire levensbehoeften ‘cash en baguettes’. Ga maar luisteren.

Wereldreiziger met heimwee

De Rotterdamse Groninger groeide op in Rozenburg en ging, misschien wel samen met Berend Botje, naar de middelbare school in Zuidlaren. En net als het personage uit het kinderliedje is Alex van der Zouwen, zoals Kraantje Pappie in het dagelijks leven heet, in Amerika geweest. Onder andere de videoclips van ‘Vallende Ster’ en ‘Getaway’ zijn in de U.S. of A. opgenomen. Ook voor de videoclip van ‘Nacht’ zocht hij het buiten Nederland en ging hij samen met z’n bro Guus naar London. Dat ‘ie een wereldreiziger is, wisten we overigens al. In 2016 belande hij in de Filipijnen en was hij overgeleverd aan de elementen. Hij deed namelijk mee aan Expeditie Robinson en won die show op tien kandidaten na; de heimwee werd hem te veel. Sowieso is hij gehecht aan thuis. Toen ‘Getaway’ uitkwam, vierde hij het met een kroegentocht door Groningen. Als hij zijn single mocht draaien, gaf hij een rondje… Laten we zeggen dat het een groot succes was, en vooral één dik feest.

Rijmen kan ‘ie

Muzikaal laat Kraantje Pappie een herkenbaar eigen geluid horen met vaak off-beat en extroverte raps. Vaak Nederlands, soms Engels. Bovendien is hij grootmeester in de flow. Rijmen kan ‘ie. In een ver verleden, in 2007, wist hij met mixtapes en regelmatig optreden, een startschot aan zijn carrière te geven. Vijf jaar later, sloeg hij zeker geen flater. Debuutplaat ‘Crane’ slaat in als een bom, ja dat is wat ik je brom. Naast de rijmtechniek van Kraantje, wordt de plaat gekenmerkt door dubstepproducties van Gronings trio Noisia. Van samenwerkingen met andere artiesten is Kraantje sowieso niet vies. Voor de albumtrilogie ‘Guardian van the Real Shit’ (2015) werkte hij bijvoorbeeld samen met Jan Smit, Dope D.O.D, Jiggy Djé en De Gelogeerde Aap. Anderzijds komen Kris Kross Amsterdam en Tabitha voorbij op de single ‘Moment’ voorbij en hoor je Bizzey en Jonna Fraser op ‘Drup’.

Hitmachine?

Hij weet tijdens zijn carrière een steady fanbase op te bouwen. Hits te scoren met nummers als ‘Waar is Kraan?’, ‘Feesttent’, ‘Handen Omhoog’ en ‘De Manier’. En dikke festivals als Rock Werchter, Pukkelpop, Noorderslag, Lowlands, Pinkpop en Dutch Valley plat te spelen. Toch vindt hij zichzelf geen hitmachine, zoals hij zelf zegt in een interview met 3FM: “Kijk, een hit scoren is 1 en een evergreen pakken is 2. Ik zou liegen dat ik qua muziek alles alleen op gevoel doe, dat ik echt alleen maar doe wat ik zelf leuk vind. (…) Maar als ik wist hoe ik altijd raak kon schieten, zou ik dat doen. Dan had ik tien nummer 1-hits gemaakt en was dan gestopt!” 

Drank, zweet en extase

Daddy Crane anno 2020 is nog steeds lekkere Nederhop met een groots en eigen elektronisch geluid. In 2018 eindigde hij het jaar met dikke uitverkochte clubtour genaamd ‘Daddy’, stoomde hij in 2019 door met een tot de nok toe gevulde en uitverkochte AFAS Live tijdens ‘Come to Daddy’ en zet hij nu zijn route voort met de ‘POP UP!’ Clubtour. Tien grote zalen in Nederland, omgetoverd tot een pop-up paradijs, zet hij samen met vaste teamgenoten DJ Nitty Wow en mede-mic-houder ‘never ready’ Fiddox op z’n kop. Gewapend met nieuwe muziek, nieuwe ervaring, nieuwe decors en nieuwe merch bouwt lil Craney een dik, dik feest vol drank, zweet en extase. De POP UP! Tour rijdt op zaterdag 28 maart door Leeuwarden voor een uitverkochte show in Neushoorn. Hij komt zijn livereputatie waarmaken.

Tekst: Neushoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *