Koop lokaal, digitaal: via 058.nl shop je online bij de ondernemer om de hoek

We kopen allemaal wel eens iets bij een online warenhuis, maar stel nou dat je digitaal kan kopen en tegelijkertijd de lokale ondernemers kunt steunen? Dat kan via 058.nl, waar je digitaal je lokale boodschappen kunt doen.

De website is opgezet door Béyonit, een full service merkactivatiebureau uit Leeuawrden. Je zou het bedrijf kunnen kennen van hun andere bezorgservice, 058bezorgd.nl: een lokale versie van Thuisbezorgd. Tijdens het maken van 058bezorgd, dat dus voornamelijk is gericht op eten en drinken, lieten winkeliers doorschemeren dat zij zich ook wel wilden aansluiten bij het platform. “Het is dus ontstaan als follow-up”, vertelt mede-eigenaar van Béyonit Frank Zijlstra.

Kijken naar andere warenhuizen

Er is toen besloten om het platform te dupliceren. Tijdens het opstarten kwamen al vrij snel verschillende problemen om de hoek kijken. “We kunnen van menukaarten wel productkaarten maken en van verschillende horeca categorieën kunnen we winkels in verschillende btw-tarieven scheiden, maar ons systeem was teveel gericht op de horeca”, vertelt Frank.

De oplossing zat in het kijken naar de grote online warenhuizen. “Ook bij een bol.com en een Amazon worden de commissies steeds verder omhoog geschroefd, net zoals bij Thuisbezorgd gebeurt. Een ondernemer kan zich bijvoorbeeld aansluiten bij een grote webwinkel voor een lage prijs en als duidelijk wordt dat een bepaald product goed scoort, gaat die webwinkel dat zelf aanbieden.”

“Net zoals bij 058bezorgd helpen wij ondernemers te digitaliseren. Er zijn veel die achteraan lopen, maar er zijn ook ondernemers die meer dan vijftigduizend euro per maand besteden aan online advertenties. We hebben echter ook klanten die ‘nog niet geloven’ in het digitale tijdperk.”

Open beta

058.nl is begin juli gelanceerd als open beta. Dit betekent dat het platform functioneel is, maar tegelijkertijd nog in productie is. Feedback, optimalisaties en verbeteringen zullen on-going worden doorgevoerd op het platform. Ondernemers die zich al hebben gemeld en bij livegang op het platform vertegenwoordigd zijn, zijn onder andere wasgoed.com, Cycling World, the SainT Store, Brickkampioen, Drontman en 058telefoonreparatie.

Net zoals bij een ander groot warenhuis kun je op 058.nl straks ook kiezen tussen verschillende categorieën met Leeuwarder ondernemers. Onder het product staat de naam van de verkoper waar je op kunt klikken. Zo kun je alle producten zien die door de ondernemers worden verkocht.

Bezorgopties

Bij het afrekenen kun je verschillende bezorgopties aangeven. “Bijvoorbeeld vandaag in huis, of morgen bezorgd. Maar de ondernemer kan ook nog zijn eigen bezorgopties doorgeven”, vertelt Frank. “FRL gaat de bezorging faciliteren. Wanneer er voor een bepaalde tijd wordt besteld, komt er een fietskoerier langs bij de ondernemer die het product vervolgens bij jou thuis brengt. Zo steun je de lokale economie en heb je jouw product dezelfde dag nog in huis.”

Een andere mogelijkheid is dat de ondernemer straks zélf bezorgopties doorgeeft. “Dat je bijvoorbeeld schoenen bestelt en de ondernemer diezelfde avond nog bezorgt. Alles daaromheen blijkt toch nog wel complex te zijn”, geeft Frank toe. “Hoe doe je het bijvoorbeeld wanneer je twee dingen bij twee verschillende ondernemers koopt?”

Onafhankelijk

Het platform is verder volledig onafhankelijk, wat in het voordeel werkt van zowel de kopers als de verkopers. “Een aantal ondernemers heeft nog geen webshop en kan dit in onze pilotfase gratis opzetten. Na de pilot betalen ze een euro per dag om op het platform te blijven staan”, vertelt Frank, die ook al toekomstplannen ziet voor het lokale online warenhuis. “Wij willen dit steeds verder gaan uitbreiden. In onze testfase hebben wij al een aantal categorieën aangemaakt en als de website straks online staat, kijken we welke categorieën er online blijven staan. Voor de toekomst is er bijvoorbeeld nog het idee om een track & trace-code toe te voegen aan de bestelling.”

Wil jij iets bestellen bij 058.nl? Dat kan! De bedrijfsnaam is gelijk het webadres, dus dat vind je lekker makkelijk. Kun je nog niet voor jouw favoriete winkel kiezen? Kom dan snel terug. Het aanbod van winkeliers groeit snel.

Let wel: deze tekst is eerder geschreven dan wanneer de website online staat. Het kan dus best zijn dat de informatie over bijvoorbeeld bezorgtijden in de tussentijd is aangepast. De meest recente informatie vind je op www.058.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *