Koken op inductieplaten: wat is het en is het iets voor jou?

Ook deze feestdagen zullen we nog even last houden van het coronavirus, dus koken we meer thuis. En nu de gasprijzen stijgen, is een ander soort kookplaat misschien wel een goed idee. Wat dacht je van inductiekookplaten? Sjoerd Pieter van TDC Leeuwarden geeft ons hier uitleg over.

Wat inductie precies is, is een beetje lastig om uit te leggen. We kunnen je wel gaan vervelen met een saai en technisch verhaal, maar stel je voor dat je je hand op een gaspit neer wil leggen. Dat levert natuurlijk flink wat brandwonden op.

Wanneer je jouw hand op een inductiekookplaat neerlegt, gebeurt er helemaal niets. Pas wanneer je er een pan op neerzet, wordt die pan heel snel gloeiend heet! En de plaat blijft koud. “Ik voel mij altijd Hans Klok als ik dit zo laat zien”, vertelt Sjoerd Pieter lachend. “Maar het heeft te maken met magnetisme. De warmte wordt opgewekt in de pan en de plaat blijft koud.”

Voordelen

Een inductiekookplaat levert veel voordelen op. Natuurlijk is een inductiekookplaat erg veilig en handig, omdat er geen vlammen worden gebruikt, maar ook is een inductiekookplaat veel zuiniger.

Wanneer je kookt op gas wordt de pan warm, smelt het boter, wordt het product warm en kun je dan beginnen met koken. Met een inductiekookplaat wordt de pan direct warm en kook je maar liefst veertig(!) procent sneller.

“Met inductie wordt de warmte in de pan opwerkt. Daarmee wordt de pan onderdeel van je kooktoestel. Er verdwijnt dus geen energie”, legt Sjoerd Pieter uit. “En een ander voordeel: als je een klein aanrecht hebt, kun je zonder problemen bijvoorbeeld een snijplank neerleggen of je pannen op een ander pitje neerzetten.”

Magnetisch

Weet wel: voor het koken op inductie moeten je pannen magnetisch zijn. Gelukkig kun je dit zelf heel simpel testen met een magneet. Blijft je magneet plakken? Top! Dan is jouw pan geschikt voor koken op inductie. De dikte van de bodem is overigens ook belangrijk. Soms kun je beter in een paar goede pannen investeren dan in een betere plaat.

“De juiste pannen zorgen voor het behoud van je inductieplaat”, legt Sjoerd Pieter uit. “En daar haal je niet alleen mooiere gerechten uit, maar het zorgt ook voor meer plezier in het koken. En dat vinden wij ook leuk”, voegt hij toe.

Ben je na dit verhaal benieuwd of koken op een inductiekookplaat iets voor jou is? Kom dan eens langs bij TDC! Sjoerd Pieter geeft je graag advies op maat. En als we zeggen ‘advies op maat’, bedoelen we ook echt advies op maat!

Zo is koken op inductieplaten voor iedereen mogelijk. In de meeste gevallen heb je bijvoorbeeld ook geen speciale meterkast nodig. “De meeste inductieplaten zijn zo slim dat je ze op een normaal stopcontact kunt aansluiten. En mocht iemand extra stroom nodig hebben, hebben wij een installateur en is alles op maat te maken voor diegene”, vertelt Sjoerd Pieter.

Ook voor andere vragen kun je uiteraard langskomen bij TDC. Samen gaan jullie kijken naar de ideale situatie voor jou. En er is een grote voorraad aan zowel platen als pannen, dus je hoeft niet al te lang te wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.