Knallend het nieuwe jaar in, een ergernis of niet?

De eerste knallen kun je alweer waarnemen en dat kan maar één ding betekenen: oud en nieuw is op komst. Voor de één het moment om groots uit te pakken, maar voor velen een grote ergernis. Wat vind jij? Moet consumentenvuurwerk verboden worden?

Ieder jaar wordt er meer over een vuurwerkverbod gesproken, want niet iedereen zit meer op dat geknal te wachten. In een aantal gemeenten en gebieden geldt al zo’n vuurwerkverbod.

In Leeuwarden bevinden zich momenteel alleen vuurwerkvrije zones rond verzorgingstehuizen, maar PAL/GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen deze zones ook rond dierenverblijven instellen.

Totaalverbod

Het voorstel van de partijen om ook vuurwerkvrije zones rond dierenverblijven in te stellen, is niet erg enthousiast ontvangen. De reden hiervoor is de complexiteit van het handhaven. In de weken voorafgaand aan de jaarwisseling geldt een totaalverbod op vuurwerk, maar zelfs dan heeft de politie er moeite mee. Het instellen van extra vuurwerkvrije zones is daarom geen doen.

Een totaalverbod op consumentenvuurwerk zou volgens de politie een goede oplossing zijn. Hoewel een aantal politieke partijen het hiermee eens zijn, zijn de meeste partijen dat niet. Zij zien de jaarwisseling als een feestelijke dag en daar hoort nu eenmaal vuurwerk bij.

Vuurwerkshows zouden een goed alternatief zijn, maar dan moet de meerderheid dat ook willen. Tot die tijd blijven de discussies aanhouden en wordt er in verschillende straten voor vele euro’s aan vuurwerk de lucht ingeknald.

6 Reacties op “Knallend het nieuwe jaar in, een ergernis of niet?”

 1. Ik koop nooit vuurwerk. Ik vind het wel leuk om naar te kijken. Helaas wordt vuurwerk vaak ruim van te voren afgestoken. Een grote ergernis. Zo zielig voor (huis)dieren. Als het alleen op oudjaarsavond om 0.00 afgestoken wordt, oke. Maar doe het niet eerder. Dan is er veel minder angst en ergernis.

  1. Dat vuurwerk wat jij al weken van te voren hoort is al verboden wat snap je daar niet aan.
   Die harde knallen die jij hoort is al strengste verboden in Nederland!!!
   Dus wat wil je verbieden als iets al verboden is ????????????????

 2. Het illegale vuurwerk geeft het meeste overlast,verbieden van het consumenten vuurwerk zou dit alleen maar erger maken

 3. Vuurwerk hoort erbij! Pak eerder de raddraaiers aan die te vroeg afsteken of illegaal vuurwerk in handen hebben. Consumenten vuurwerk is goedgekeurd vuurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *