Kent u deze zaak nog? De V&D

Het is weer tijd voor een heerlijk nostalgisch momentje. De vraag of u deze winkel nog kent is eigenlijk totaal overbodig, want dit is een winkel die je sowieso nog kent. Maar Welkom in Leeuwarden neemt je graag mee terug naar je jeugd. Tijd voor een trip down memory lane.

Opgericht en Failliet

V&D – De Vroom en Dreesman werd in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann en opende zijn eerste filiaal aan de Weesperstraat in Amsterdam. In 2015 had V&D nog 66 filialen verspreid door het hele land, maar die zijn allemaal uit het straatbeeld verdwenen door een faillissement. Dit kwam door de economische crisis doe toen om de hoek kwam kijken.

Trip down memory lane

Toen ik destijds nog naar school ging toen was ik dagelijks in de V&D te vinden. Uren zocht ik naar de perfecte kleur kaftpapier voor om mijn nieuwe schoolboeken. Iedere dag weer naar de ‘schoolcampus’ op zoek naar dat ene perfecte schrift, de perfect match voor bij mijn kaftpapier. En als ik in de stad rondliep en naar de WC moest, dan ging ik standaard naar de V&D. Twee roltrappen omhoog en bij de afdeling lingerie naar rechts. Of natuurlijk even met de lift naar boven, dit was ook altijd een groot feest. Ja, wat heb ik hier vaak verstoppertje gespeeld met vriendinnen. Terwijl zij omhoog gingen met de lift, rende ik gauw via de roltrap naar beneden.

Prijzencircus

De voorpret voor het Prijzencircus begon al met de speciale folder. Vervolgens kon je meer dan twee weken lang op koopjesjacht. Tijdens de eerste jaren van het circus liep het personeel rond als clown en circusdirecteur en waren er echt veel koopjes. Ook werd elk uur een ander koopje omgeroepen waar iedereen dan op af  rende. Legendarisch zijn de leuke vrolijke plastic tassen die speciaal tijdens het prijzencircus werden gegeven.

Schoolspullen

Kaftpapier, agenda’s, geodriehoeken, rekenmachines… Wie heeft ze niet bij V&D gekocht? Een nieuw schooljaar begon standaard al in de zomervakantie, met een bezoek aan de School Campus. Een uitje op zich, al die nieuwe agenda’s, schooltassen en pennen kopen of gewoon bewonderen.

Kerstafdeling

De fraaie kerstafdeling was ook altijd echt een publiekstrekker. Wat een feest toen ik een keer met mijn broer vlak voor kerst aan het eind van de middag nog even over de kerstafdeling liep toen er werd omgeroepen dat je voor 5 gulden een grote zak met kerstversierselen mocht vullen. Wij waren er als de kippen bij. Een echt grote zak werd gevuld met de mooiste kerstballen. Nog steeds worden ze elk jaar in onze boom gehangen.

Broodje roomkaas

O en dan La Place… de triangle bol met die dikke laag roomkaas en bieslook. En natuurlijk de geur van verse jus en gebakken aardappeltjes. (gelukkig kunnen we hier nog gewoon heen!)

Handschoen

Ook de afdeling lederwaren wordt gemist. Wie heeft er niet een paar fijne kwaliteitshandschoenen, een mooie lederen tas of portemonnee van V&D in de kast?

De toiletten

Voor een plaspauze was V&D een fijn adres. Nooit wachtrijen en altijd vriendelijke toiletdames die je met een glimlachen begroeten.

Wat ik ook zo mooi vind bij V&D in Leeuwarden is het prachtige uitzicht op de Nieuwestad met de Waag vanuit het restaurant en vanuit de herenpaskamer.  

En zelfs nu.. jaren verder, zonder de V&D is de binnenstad niet compleet.

1 Reactie to “Kent u deze zaak nog? De V&D”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *