Kapsalon Heechterp is Jeanets derde kind

Aan de Egelantierstraat staat een opvallend oranje gebouw dat schuin afloopt. Hierin is kapsalon Heechterp gevestigd. In deze salon werken kapster en eigenaresse Jeanet Messak-Storm en haar zevenkoppige team. Ze kan niet zonder haar werk, houdt van reuring in haar zaak en ze vindt het belangrijk om te genieten, want het leven is te kort. En wat voor advies zou ze haar jongere ik geven als ze terug kon reizen in de tijd?

In de kapsalon vertelt een hele trotse oma over haar pasgeboren kleindochter en ze laat enthousiast foto’s van de baby aan Jeanet zien die ondertussen haar een mooi kapsel geeft. ‘Dat is zo leuk’, vertelt Jeanet even later. ‘Ik hoor verschillende verhalen tijdens mijn werk. Ik ben half maatschappelijk werkster. Je hebt hele schrijnende gevallen, zoals zieke mensen, maar ik hoor ook het leuke nieuws. Ik houd van een beetje reuring en lekker veel praten. Klanten vinden het heel leuk om bij te kletsen en ik deel ook dingen met mijn klanten. Ze vinden het fijn dat je dingen over hen onthoudt over een feestje waar ze zes weken geleden zijn geweest en het is ook leuk als de klant ook interesse in mij toont. Sommige mensen knip ik al 25 jaar en die lopen mij overal achterna, dat is een groot compliment. Daarmee heb ik veel met ze mee meegemaakt; trouwerijen, dat ze kinderen en kleinkinderen krijgen. Dan zien we de kleinkinderen ook weer terug in de salon.’

Knippen en kleuren

Op haar twaalfde wist Jeanet al dat ze later kapster wilde worden. Op haar zestiende mocht ze dan eindelijk  beginnen in de Leeuwerikstraat, bij een oude vestiging van Egbert Haan. Begin jaren negentig werd ze bedrijfsleidster van kapsalon Heechterp en in januari 2009 nam ze het kappersbedrijf over. Inmiddels heeft ze al 31 jaar ervaring. Jeanet haar specialiteit is knippen/kleuren. ‘Ik mag dit heel graag doen. In het algemeen zijn we ook een knippen/kleuren salon, dit vinden we een uitdaging. Tegenwoordig is er bijna geen vrouw meer op straat te vinden die haar natuurlijke haarkleur nog heeft. Er is nu ook veel meer mogelijk met het kleuren van haar dan voeger. We hebben nu ook kleuren op oliebasis, zonder ammoniak. Mensen denken wat bewuster na en zijn meer bezig met het milieu. Wij ook, we zijn begonnen met het recyclen van de verftubes.’  

Kookfan

Ondanks dat ze het druk heeft met haar eigen zaak, maakt ze tijd voor haar gezin, wandelen met de hond, vrienden, sporten en koken. ‘Ik hou zelf erg van koken. Ik nodig mensen graag uit om bij mij thuis uitgebreid  Indisch te komen eten en ik draai mijn hand ook niet om voor een rijsttafel. Ik heb een Indische man, maar het koken heb ik van zijn moeder en zussen geleerd en ik heb zelf heel veel uitgezocht en gelezen.’

Bezinning

‘Ik zou niet zonder mijn werk kunnen, dan word ik gek, vertelt Jeanet. ‘Ik ben gelukkig als ik het druk heb, anders word ik onrustig. En als ik bezig ben, gaat de tijd ook lekker snel om. Ik ben mezelf er wel bewust van dat er meer is in het leven dan alleen werk. In gesprekken met vrienden kwam ik erachter dat iedereen in zijn gezin of familie iemand kent die kanker heeft. We hebben het erover dat we moeten genieten, want het leven is zo kort. We moeten het nu wel doen, maar dat is ook echt zo. Ik vind dat het leven wel erg hard gaat. Ik ben nu 47 jaar en ik denk ook weleens: ik ben ál 47 jaar en als ik om me heen kijk dan zie ik, dat niet iedereen oud wordt. Hierdoor bedenk ik me wel dat ik niet mijn leven lang zoveel kan blijven werken als ik nu doe. Lichamelijk niet, maar geestelijk ook niet. Ik kan heel veel hebben en kan veel aan, maar ouder zijn komt met gebreken. Het is wel hard werken. Ik denk dat veel mensen dat niet zien, dat stukje achter de salon. Het is niet alleen dat leuke, lachende meisje dat staat te knippen van 9.00 uur tot 18.00 uur. Maar ik vind hard werken niet erg, ik houd van mijn vak en ik doe het werk niet alleen, maar samen met mijn team van zeven kapsters. Het is een leuke en gezellige groep meiden.’

Advies aan de jongere ik

Als Jeanet kon tijdreizen, was ze eerder voor zichzelf begonnen. ‘Ik heb wel eerder de kans gehad, maar ik vond toen de kinderen te klein. Juist als je ondernemer bent, heb je bepaalde vrijheden en had ik meer tijd met mijn kinderen door kunnen brengen. Misschien dat ik meerdere zaken aan had gekund als ik jonger voor mezelf was begonnen. Ik ben tevreden met wat ik heb hoor, maar misschien was een uitdaging of iets nieuws wel leuk geweest. Je bent altijd op zoek. Ik ben nu heel veel hier omdat ik veel vaste klanten heb en ik kan me niet opsplitsen in meerdere vestigingen. Dat lijkt me heel lastig en ik zou dat niet aandurven. Niet dat het hier niet goed gaat als ik hier niet ben, maar je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Me richten op één zaak is goed. Ik ben heel tevreden nu, heb niet veel te klagen.’ Over tien jaar hoopt Jeanet nog steeds in haar kapsalon aan het werk te zijn. ‘De kapsalon is mijn derde kindje, zeg ik weleens. Ik hoop wel dat ik dan een paar uurtjes minder werk. Ik ga dan niet meer koken, dat doe ik al veel te veel, lacht ze. Ik ga dan wat vaker een weekje op vakantie. Dat vind ik ook lekker.’

2 Reacties op “Kapsalon Heechterp is Jeanets derde kind”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *