Jansma Wonen gaat met de tijd mee

Jansma Wonen Hardegarijp wil mensen zoveel mogelijk ontzorgen op het gebied van wonen. Ze geven advies over kleuren op je muur, gordijnen, buitenzonwering en het inmeten en leggen van verschillende vloeren. Eigenaar Erwin Jansma vertelt hoe hij met de stoffenwereld in aanraking is gekomen, wat de reden is dat hij blij is met zijn personeel en waarom het zo belangrijk is om op woongebied met de tijd mee te gaan.

Carrière in de stoffenwereld

Dankzij zijn voormalige schoonvader kwam Erwin in aanraking met de stoffenwereld. ‘Hij had meerdere winkels in de woninginrichting in Leeuwarden en omstreken en hij wilde niet dat zijn dochter Janet naar mijn woonplaats Rotterdam zou verhuizen. Ik moest maar naar Leeuwarden komen. Eerst dacht ik: wat moet ik in die stofjes? Aan de andere kant leek het me ook wel weer een leuke uitdaging. Zodoende ben ik in 1981, op twintigjarige leeftijd naar Friesland gekomen. Mijn ouders zijn ook Fries, dus de overstap was voor mij niet heel groot, omdat ik hier ook veel familie had wonen. Helaas ging zijn schoonvader failliet, maar Erwin vond een nieuwe baan op de Schrans in Leeuwarden bij Lippe Lap. Na wat jaren ervaring opgedaan te hebben bij dit bedrijf dacht ik: wat Lippe Lap kan, kunnen mijn vrouw en ik waarschijnlijk ook wel. In 1994 kwam op de Schrans een pandje vrij en zijn mijn ex-vrouw Janet en ik met een gordijnen speciaalzaak begonnen. Later zijn we verhuisd naar de overkant van de straat, waar we het assortiment gingen uitbreiden met tapijt en buitenzonwering. Kort daarna zijn we gescheiden. Later heb ik met mijn neef nog de Decorette gehad in Leeuwarden, achter Crystalic. Daarnaast heb ik theorie- en praktijklessen gegeven aan stoffeerders in opleiding op het Noorderpoortcollege in Groningen. Dat was ook heel leuk om te doen. Op een dag werd ik benaderd om een interieurwinkel in Hardegarijp over te nemen, omdat de eigenaar ziek was. Ik ben hier met mijn zoon gaan kijken en we vonden het wel een leuk winkelcentrum waar de winkel in was gevestigd. We zijn met z’n tweeën en stoffeerder Roelof, die hier al werkte, begonnen. Hij werkte in het begin halve dagen, omdat we eerst maar eens moesten zien hoe het ging met het bedrijf. Gelukkig kon ik dankzij mijn werkervaring ook meehelpen met stofferen en gordijnen ophangen. We zitten hier inmiddels vijf jaar, zijn tevreden en redden ons prima. De gunfactor in het dorp is vrij hoog, dat moet je waarderen en ook waarmaken. Onze cirkel wordt wel steeds groter: naast Hardegarijp hebben we klanten uit Burgum, Drachten, Dokkum en Leeuwarden. In Leeuwarden zitten we redelijk vaak, omdat veel oude klanten ons nog weten te vinden.’  

Familiebedrijf

Samen met zijn zoon begon hij met deze vestiging, maar Marc zocht een nieuwe uitdaging en stapte uit het bedrijf. Hij houdt zich nog wel bezig met de Facebookpagina, Instagram en advertenties voor Jansma Wonen. ‘Ik zocht er toen iemand bij die de buitendienst van vier man kon aansturen. Mijn twaalf jaar jongere broer heeft ervaring in de verfbranche en het leek hem een mooie uitdaging om in het bedrijf te komen werken. Speciaal voor dit werk is hij met zijn gezin uit Bleiswijk verhuisd naar Hardegarijp. Ze hebben het hier erg naar hun zin, ze zitten zelfs op Friese les. Ook mijn ex-vrouw Janet werkt hier in de zaak’, vertelt Erwin. Op dit moment werken bij Jansma Wonen acht personen, waarvan drie parttimers. ‘De rest van het personeel is geen familie, maar het voelt wel als familie. Zonder hen kunnen we dit ook niet doen, ze zijn ook heel belangrijk voor het bedrijf. Het zijn goede vakmannen , harde werkers en hun hart zit op de juiste plek.’

Meegaan met de tijd

‘Het is wel belangrijk dat je met je tijd meegaat als woninginrichters’, zegt Erwin. ‘Vooral met de nieuwe ontwikkelingen, zoals het Smart Home gebeuren, waar je bijvoorbeeld je gordijnen mee kunt aansturen. Daarin gaat wel wat veranderen. Als je dat niet goed oppakt, ga je de boot missen. In die 25 jaar dat ik in dit vak zit, is er al heel veel veranderd van voorraad naar het laten zien van stalen, presentatie en de klanten zijn mondiger geworden door het internet. Als ze iets willen hebben, pluizen ze online dingen helemaal ui, zoals: wat zijn de eigenschappen van wol en polyester, op wat voor manieren kan je die Duettes raamdecoratie neerhangen of zitten er veel weekmakers in PVC en is het gevaarlijk? Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze van de gassen van bio-weekmakers ziek kunnen worden. Vroeger had je namelijk een vinyl met een asbestlaagje eronder en dat is er niet meer, omdat het kankerverwekkend was. Dat soort dingen kun je terugvinden op internet en wij moeten dat de klanten dan kunnen uitleggen. De leveranciers springen hier ook steeds meer op in door meer lezingen te geven en informatie uit te wisselen met ons. Ik zie de toekomst positief in. Ik vind het heel leuk om met mensen om te gaan, dat ze blij zijn met de dingen die ze hier hebben gekocht. Dat geeft me wel voldoening. Rijk word ik er niet van, maar ik zeg altijd: je moet plezier in je werk hebben, maar het is wel belangrijk om mee te gaan met de ontwikkeling. Stel dat ik over een aantal jaar stop met werken en mijn broer wordt mijn opvolger, dan kan hij mooi op deze manier het bedrijf voortzetten. Mijn jongere broertje moet natuurlijk nog twaalf jaar langer doorwerken, lacht Erwin.
1 Reactie to “Jansma Wonen gaat met de tijd mee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *