It giet oan: Throwback naar de Elfstedentocht van 1997!

Brr! Het was altijd zo koud toen we het nog mochten meemaken, maar het is natuurlijk super leuk: de Elfstedentocht. Het is inmiddels alweer meer dan twintig jaar geleden sinds de laatste Elfstedentocht heeft plaatsgevonden. Tijd om hier even op terug te blikken!

Drukte, drukte, drukte. Dit kwam na een vergadering waarin het antwoord van Henk Kroes de doorslag gaf: it giet oan!  Het aantal telefoontjes in Friesland liep hierna hoog op: van 10.000 tot 25.000 per vijf minuten! Als dat nog niet genoeg is: alle hotelkamers in Leeuwarden waren diezelfde dag al bezet en duizenden Friezen hadden zich aangemeld om gratis onderdak te verlenen aan de schaatsers. In totaal werden er maar liefst twee miljoen mensen verwacht. De Elfstedentocht was in 1997 niet alleen in Nederland te volgen. In Japan, Duitsland, de Verenigde Staten, België en Frankrijk werd het ook gevolgd. Naar schatting waren er zo’n 2000 verslaggevers!

De tocht zelf was zwaar, met gevoelstemperaturen die wel opliepen tot -18 °C. De windkracht was 5 tot 6 en de temperatuur was niet warmer dan -3 °C. Brr, koud! Tevens was het ook de langste Elfstedentocht ooit! 199,6 kilometer! Kun je het je voorstellen zo lang te moeten schaatsen? Respect voor de schaatsers die hier maar al te graag aan meededen. Wij houden het bij een lekkere warme chocolademelk! Maar stiekem hopen we ook dat het weer een keer koud genoeg wordt zodat de zestiende Elfstedentocht plaats kan vinden.

Bron foto: HCL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *