Is Nyck de Vries de Friese Max Verstappen?

De oranjegekte leeft in Nederland. Niet omdat het Nederlands voetbalteam het zo geweldig doet, maar omdat we een andere trots hebben. Max Verstappen is niet voor niets tot Sportman van het Jaar 2016 gekozen en in 2017 is hij genomineerd. Fans reizen voor hem tot in elke uithoek van de wereld af om hem te zien rijden, terwijl de overige fans elke race trouw voor de buis plaatsnemen. Zelfs Nederlanders die niet geïnteresseerd zijn in de autosport kennen zijn naam. Een minder bekende naam is Nyck de Vries, al hopen wij dat daar snel verandering in gaat komen. 

Fryske grutstkens
Nyck de Vries is op 6 februari 1995 geboren in Sneek. De racer is opgenomen in het talentenprogramma van McLaren en laat zijn racekunsten zien in de Formule 2 auto van Prema Powerteam. De 23-jarige heeft al van jongs af aan affiniteit met racen. Hij begint zijn carrière, net als vele andere racers (waaronder Verstappen), met karting. In 2011 wordt hij wereldkampioen in de hoogste kartingklasse, KF1. De jaren daarvoor is hij kampioen geworden in de lagere klasses. Na het behalen van het kampioenschap karting maakt hij zijn overstap naar autoracen. Hij begint meteen bij Formula Renault 2.0, eindigt het kampioenschap op de vijfde plaats en kreeg de prijs ‘Rookie of the Year’, de beste nieuweling; dit terwijl hij niet elke race heeft deelgenomen. In 2014 werd de Sneker kampioen in deze klasse. Een jaar later besluit hij een hogere klasse te gaan berijden. Hij wordt meteen derde in het kampioenschap van de Formule Renault 3.5 Series. Na een indrukwekkend jaar in de GP3 series (Formule 3) stapt hij in 2017 over naar de Formule 2. Hier wint hij zijn eerste race in dit kampioenschap, in een van de moeilijkste circuits van het kampioenschap: Monaco. 

Het F2 kampioenschap in 2018 is beslissend voor de overgang naar de ultieme top. De Formule 2 rijders Lando Norris en George Russell zijn al verzekerd van een stoeltje in de hoofdklasse. Nyck staat, op het moment van schrijven, op een vierde plek in het klassement onder Russell, Norris en Albon. De kansen voor de overstap naar F1 worden steeds kleiner. Er zijn evenveel lovende als kritische woorden gezegd over De Vries.

De Alde Friezen
Ook al is de stoelendans in Formule 1 op zijn einde voor dit jaar, wij zien nog steeds kansen voor Nyck de Vries. Lukt het dit jaar niet, dan volgend jaar. De vele contractwisselingen in F1 zorgen ervoor dat er ruimte is voor nieuw talent. Helmut Marko, adviseur bij Red Bull Racing en oud leidinggevende van het ‘Red Bull driver development program’ is driftig op zoek naar nieuw talent. Zoals in het verleden vaak gebleken is, is ook een vast stoeltje in de Formule 1 niet zeker. De enorme druk van het racen in de topklasse samen met alle media-aandacht is voor veel rijders te veel. Zelfs viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel worstelt hier nog elke dag mee. Dit levert kansen op voor aanstormend talent. Rijders worden niet alleen beoordeeld op talent, iets wat de Sneker volgens ons duidelijk heeft, maar ook op publiciteit. Sponsors betalen goud geld voor iemand die de media of het publiek achter zich heeft. Kijk eens een Formule 2 race, laat De Vries je overtuigen en moedig hem aan op Social Media. Misschien klinkt dan in de toekomst ‘De Alde Friezen’ vanaf het podium in de Formule 1.

 

Tekst: Derek Woudstra
Foto: Lukas Raich, via wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *