Is het nou het bos van Ypey, of toch Park Vijversburg?

Als je een lekkere natuurwandeling wil maken, is park Vijversburg de ideale plek. Park Vijversburg bij Tytsjerk is onder Leeuwarders beter bekend als het bos van Ypey, maar zo heeft het park nooit geheten! Waar die naam vandaan komt? Dat weet bedrijfsleidster Audrey Stielstra het beste. Ze maakt graag tijd vrij om ons alles over het park te vertellen.

De vraag uit de alinea, waar iedereen een antwoord op wil, stellen we natuurlijk als eerste aan Audrey. Waar komt toch die naam ‘het bos van Ypey’ vandaan? “Van Age Looxma Ypey, degene die het park heeft nagelaten aan de mensen”, vertelt Audrey. “Maar al sinds begin 1700 bestaat de naam ‘Vijversburg’! Dus de naam van het park is nooit officieel aangepast. De mensen hebben waarschijnlijk die naam aan het park gegeven vanwege Age.”

Drie nieuwe parkdelen

Nu we dat weten, willen we natuurlijk meer weten over het park zelf. De afgelopen jaren is het park namelijk flink uitgebreid met drie nieuwe delen: Frijlân, Dwaalster en het Ooievaarsnest. Het Ooievaarsnest is een mooie ontdekkingstuin, vertelt Audrey. Nadat je hier door een mooie en lange tunnel loopt, kijk je je ogen uit. Er is bijvoorbeeld een prachtige groentetuin vol Friese groenten en een pompoenheuvel waar zo’n driehonderd pompoenplanten zijn geplant.

In een ander deel van het Ooievaarsnest vind je hangmatten en fruitbomen. “De hangmatten zijn nu nog vastgebonden aan houten balken, maar wanneer de fruitbomen sterk genoeg zijn, worden de hangmatten aan de fruitbomen vastgeknoopt. De boomtakken worden vervolgens op zo’n manier gesnoeid dat je in je hangmat van een boek kunt genieten en bij wijze van spreken een appel uit de boom boven je kunt plukken. Zo kun je heerlijk genieten van wat de natuur je geeft.”

Venster naar een ander pad

Dan heb je nog het parkdeel ‘Dwaalster’, een deel in de vorm van een ster. Dankzij de heggen van ruim twee meter hoog (die vier meter hoog groeien), kun je heerlijk dwalen in de natuur. “Tussen de heggen zijn allerlei groeigeleiders geplaatst, die als een soort doorkijkje gaan fungeren. Soms is het een echt venster naar een ander pad, soms is het een bankje en soms kun je er gewoon doorheen lopen. Dus als je eens een ander pad wil bewandelen, kan dat gewoon”, lacht Audrey.

De allerjongsten worden natuurlijk niet vergeten in park Vijversburg. In Frijlân zijn ze heerlijk vrij! In het waterlabyrint kunnen kinderen met een zwemdiploma bijvoorbeeld proberen om het eiland te bereiken, maar ook zijn er heuvels die zo zijn vormgegeven dat ze ideaal zijn om ’s winters van af te sleeën. De beplanting in dit deel is ontworpen door Piet Oudolf, een internationaal bekende tuinarchitect.

Een van de veertig mooiste gebouwen van Europa
Nog een leuk stukje informatie: het Paviljoen in park Vijversburg is enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de veertig mooiste gebouwen van Europa! “Daar zijn we best trots op, alhoewel we zelf niet eens in de gaten hadden”, vertelt Audrey enthousiast. “In heel de wereld wordt over het Paviljoen geschreven. Ik heb hier tijdschriften uit Argentinië, Rusland en Spanje liggen. Dat is erg mooi, maar het mooiste is dat de mensen hier genieten.”

Ook de organisatie zit niet stil tijdens corona. Zo wordt op 17 juli een koishow georganiseerd in het park! Kaarten hiervoor moeten online besteld worden. Daarnaast vind je in het paviljoen, in de zomermaanden, een tentoonstelling van nieuw werk van Herman van Veen! Tijdens een workshop zijn kinderen een tijd geleden aan de slag geweest met het bouwen van huisjes voor het wezentje Ypertje. Dinsdag 10 augustus wordt er weer een workshop georganiseerd. De kinderen gaan dan aan de slag met het inrichten van het dorp! Waar dat gebeurt? Dat is nog even geheim…

Wil jij park Vijversburg bezoeken? Dat kan! Er geldt een entreeprijs van 2,50 per persoon, dat wordt gebruikt om het park toekomstbestendig te houden. Vanwege loslopende pauwen zijn honden niet toegestaan in het park. Ook is het park niet toegankelijk voor fietsers. Meer informatie over evenementen en dergelijke? Dat vind je op de website van park Vijversburg.

Foto: Marcel van Kammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *