In the mood for food: Janneke eet vanavond oesters

Nieuw in Leeuwarden is de Oesterexpress. Janneke is dol op de horeca en test regelmatig de leukste horeca-initiatieven.

De oester is een delicatesse die veel buiten de deur gegeten wordt. Nu dat niet meer kan, is dit je kans om ook thuis ervan te genieten. Ik spreek met Marcel Meijer van de Friesche Club om alles te weten over dit nieuwe initiatief; de Oesterexpress.nl!

Oesters, dat is geen alledaagse keuze.

“Dat klopt. In de Friesche club serveren wij sinds jaar en dag al oesters. Dit is een van onze populairste gerechten. Nu dat niet meer kan, wilde ik mensen een nieuwe mogelijkheid bieden. Daarom zijn we enthousiast met het team aan de slag gegaan tot we het perfecte resultaat hadden. Naast de specialiteit oesters staan er ook andere visgerechten op de kaart die zeker de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld overheerlijke gamba’s, gestoomde zalm of bijvoorbeeld vissoep. Laat je verrassen!”

“De Oesterexpress is echt gemaakt voor het genieten thuis. Hierbij hebben we ook gekeken naar welke verpakking daar goed bij past. Bij de oesters zodat het vers en koel blijft, bij de warme gerechten dat de smaak doorontwikkelt, perfect gaart en warm blijft. Alles specifiek geoptimaliseerd voor thuisbezorging.”

En Marcel, wanneer at jij je eerste oester?

“Dat was vorig jaar tijdens een oesterontbijt, om 11.00 uur in de ochtend. Ik vond het echt een zilt snoepje uit de zee.”

Welk gerecht van de oester-express is jouw favoriet?

“De oester met umami-ijs. Umami is en van de vijf basissmaak, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Deze combinatie maakt het erg bijzonder. Ik eet de oester altijd zo uit de schelp, zoals het hoort.”

Heb je nog een leuk weetje over oesters om mee af te sluiten?

“Wij werken met wilde oesters. Dit type oesters zijn groter en smaakvoller. Ook hebben ze een hoger vleesgehalte.”

Alle praktische informatie op een rijtje:
Waar: Te bestellen op: www.oesterexpress.nl en op de bekende bestelsites
Wanneer: 7 dagen in de week, van 16:00 tot 21:00 uur
Bezorging: gratis

Lekker gedurfd, daar hou ik van. Ik ga het testen! Lees hieronder mijn recensie.

Ding dong – de deurbel. Tijd voor de recensie

Vanuit het tasje komt de heerlijk gestoomde zalmgeur mij al tegemoet. Maar deze moet even wachten, ik begin met de delicatesse oesters.

Oesters met Umami-ijs

Een genot voor het oog; de oesters liggen gekoeld op een gekleurd bedje. Ze zitten al losgesneden in de schelp, klaar om gegeten te worden.

Umami-ijs is rood van kleur, elke oester geef ik een schepje ijs. De combinatie van umami en oester geven meerdere smaaksensaties. Van zilt naar zoet naar pittig. Met een heerlijk pikantzoete nasmaak.

Het zijn mooie grote oesters met een fijne structuur en een goede, zachte bite. Ja, deze umami-variant is mijn favoriet. Anders dan anders, voor wie in de lockdown iets bijzonders op tafel wil zetten. Ook als je nieuwsgierig bent naar oesters is dit een mooie variant om mee te beginnen.

Oesters met vinaigrette

Het pipetje zorgt ervoor dat je naar smaak kunt doseren. Lippen eraan, kauwen en de smaak komt los. De vinaigrette combineert heerlijk met de zilte smaak, deze volgen elkaar mooi op. De schelpen zijn prachtig groot en de oesters zijn goed van smaak.

Gestoomde zalm

De oesters heb ik als delicatesse, als voorafje, en de zalm heb ik als hoofdgerecht. De gestoomde zalm is perfect gegaard. Knap gedaan, om deze perfect doorgegaard bij mij op de stoep te krijgen. De zalm ligt op een bedje van Hollandse groenten. Subtiel gekruid, zodat de kwaliteit van de moot zalm goed tot zijn recht komt. Hij is mooie roze van kleur. Mals en zacht.

Mosterd?

Als verrassing zat er een pakje mosterd onderin de bezorgtas. Dat heeft mij even bezig gehouden. Mijn gok is een verdwaald pakje vanuit de stamppot-tassen, die zij ook leveren onder de naam Stamppotexpress.

Samengevat: Een avondje echt genieten, restaurant waardig.

Smaakvolle groet,

Janneke Eizema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *