Ierse pub Shamrock komt naar Harlingen

Foto: Marcel van Kammen

In april 2020 staat Harlingen wat nieuws te wachten. Er wordt een Ierse pub geopend door Arturo en Thea, wie ook de eigenaren zijn van Pizzeria Pompeï. Arturo, die al jaren in de horeca zit, kon niet meer stilzitten. Nu de Pizzeria opgezet is, is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Wij spraken Arturo over zijn loopbaan en de plannen voor de Ierse pub Shamrock.

Eigenaren Arturo en Thea

Arturo, geboren in Rotterdam, woont sinds 1991 in Harlingen waar hij zijn vrouw Thea heeft ontmoet. Nadat hij zou moeten stoppen met werken om verder te kunnen leren, heeft hij de knoop doorgehakt en is hij toch fulltime gaan werken. Arturo was de verdiener van zijn gezin en voor hem was het geen optie om te stoppen met werken. Hierdoor is hij altijd in de horeca blijven hangen. Arturo heeft lang gewerkt in Leeuwarden, waar hij verschillende projecten heeft uitgevoerd. Zo heeft hij het voormalige Country City, nu bowlingbaan De Grote Keizer, een complete make-over gegeven. Hij heeft ervoor gezorgd dat de countrysfeer goed te vinden is, dat er plekken waren om te eten en hij heeft een all you can eat buffet opgezet. Arturo is ook nauw betrokken geweest bij Pizzeria Pompeï in Leeuwarden. Hij heeft geholpen met het opzetten van deze pizzeria en heeft het overgedragen aan twee nieuwe eigenaren. Nadat hij deze projecten afgerond had, was hij erop gebrand om een nieuw project te beginnen. Dat werd Shamrock, een Ierse pub die gevestigd wordt in Harlingen.

Al twee keer afgehuurd

Ondernemen is onderdeel van Arturo, daardoor is het voor hem de hoogste tijd om te beginnen aan een nieuwe uitdaging. ‘Samen met mijn vriendengroep gaan we in mei altijd naar Benidorm. Hier zit een Ierse pub waar we altijd naar toe gaan, de Shamrock. Dit is een echte huiskamer en ik voel me hier altijd direct thuis. Ik wil anderen dit gevoel ook geven en daarom ben ik begonnen met dit project. Doordat deze pub veel goede herinneringen voor me heeft, ga ik mijn pub openen onder dezelfde naam’, legt Arturo uit. Door heel Friesland heeft hij gezocht voor een locatie en uiteindelijk kwam dichtbij Pizzeria Pompeï in Harlingen een a-locatie vrij. Dit zorgde voor een kans die hij niet kon laten liggen en hij heeft de kans dan ook met beide handen gegrepen. Shamrock is al twee keer afgehuurd zonder dat hij open is. Dat de behoefte voor een Ierse pub leeft in Harlingen, is dus meer dan zeker.

Een plek waar je je direct thuis voelt

Als je in april 2020 de Shamrock binnenloopt voel je je direct thuis. Het interieur van de Shamrock geeft je het gevoel van een huiskamer met een ongedwongen sfeer. De ervaring die Arturo heeft gehad bij verschillende Ierse pubs, is een ervaring die hij voor zijn klanten ook wenst. ‘In mijn pub ga je je direct thuis voelen en merk je de gezelligheid bij binnenkomst. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten sport kunnen kijken en met elkaar kunnen praten onder het genot van veel verschillende soorten bier en niet te duur eten’, vertelt Arturo. Er komt een terras aan de zonzijde, zo kunnen de klanten als het mooi weer is genieten in de zon. ‘Shamrock betekent klavertje drie, ik heb ervoor gezorgd dat dit ook terugkomt in het logo. Het klavertje, een pint bier en de kleuren slaan typisch op Ierland’, verklaart Arturo.

Perfect Guinness tappen

Om zich goed te kunnen voorbereiden op de opening in april, heeft Arturo een rondleiding gehad in de Guinness fabriek. Guinness is het bier wat uit Ierland zelf vandaan komt. Het is een Ruby Red kleurig biertje, ondanks dat veel mensen het aanzien voor een zwart biertje. Het is gemaakt van Stout en wordt gekenmerkt als speciaal bier. De fabriek van Guinness bevindt zich in Dublin, de hoofdstad van Ierland. ‘Tijdens de kerstdagen ben ik in Dublin geweest, helaas was er hierdoor veel dicht in de stad. Wel is het een goede voorbereiding geweest op de opening van Shamrock. Ik weet nu precies hoe ik Guinness bier moet tappen en heb ook een tapcertificaat ontvangen’, vertelt Arturo. Arturo weet dus precies hoe hij een perfect Guinness biertje kan tappen voor zijn toekomstige klanten. Naast het bezoek aan de fabriek is Arturo langs een aantal toeristische Ierse pubs geweest. Hier zaten bijna geen Ieren, maar toch heeft Arturo iets kunnen leren van hoe het eraan toegaat in een Ierse pub. ‘Ik heb al veel pubs bezocht, maar toch heb ik iets nieuws geleerd in Dublin. Ik weet nu hoe het werkt met het diner in een Ierse pub, waardoor ik het in Shamrock ook zo ga regelen. Er is de hele dag de mogelijkheid om het diner te bestellen en vanaf 20.00 uur is er alleen nog tijd voor hapjes en het drinken.’

Shamrock is een unieke ervaring

Shamrock is erg uniek, dit komt door meerdere elementen. Er is nog geen pub in Harlingen, dit zorgt er voor dat Shamrock heel erg opvalt en je het een andere soort ervaring meegeeft dan een normaal café. ‘Ik vind het belangrijk dat mijn klanten genoeg keuze hebben. Zo komen er veel verschillende bieren op de tap en komen er geen dure gerechten op. Wel komt er een mengelmoes tussen typische Ierse gerechten en andere gerechten. Denk hierbij aan Fish and Chips en Black Angus. Verder serveer ik ook een Hamburger saté en nog veel meer. De afwisseling wordt aangesterkt met verschillende activiteiten die georganiseerd worden in Shamrock. Zo is er met regelmaat livemuziek en er worden pubquizzen gehouden’, vertelt Arturo. In Shamrock is er dus genoeg afwisseling van gerechten en activiteiten. Het wordt een huiskamer waarin je je nooit hoeft te vervelen.

Open april 2020

De openingsdatum van Shamrock is half april 2020. Wil jij dus een keer naar een andere plek in Harlingen, dan je standaard café? Of heb je pubs altijd al leuk gevonden, maar vond je ze te ver weg? Grijp je kans en kom langs in april en proef de unieke sfeer van Shamrock.

Lijkt jou het leuk om het team te versterken en toe te behoren tot de familie van Shamrock? Pak nu je kans, want, Shamrock is nog opzoek naar personeel. Zo zoeken ze een kok, keukenhulp, bediening en mensen voor de afwas. Als je interesse hebt, stuur dan een mail naar lase@home.nl.

Door: Selina Spanhaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *