Huis en haard, wat is het waard? Otto Minnema van Factornoord vertelt!

De waarde van uw huis, kent u die? De laatste jaren lijkt de woningmarkt wel een achtbaan, van hoog naar laag. en weer van voren af aan… Hoe stelt een taxateur de waarde van een woning vast?

Eerst een stukje historie en toekomst. Toen wij in 2007 met Factornoord Makelaars & Taxateurs begonnen, was de woningmarkt nog op een hoogtepunt. Van 2008 tot 2013 hadden we te maken met de bankencrisis. De mensen durfden toen bijna geen woning meer te kopen. Daarna volgden jaren met grote prijsstijgingen.

Door de lage rente werden investeringen en oversluitingen aangewakkerd. Er was een tekort aan woningen, de vraag was veel hoger dan het aanbod, de woningprijzen rezen de pan uit. Eind 2022 veranderde de woningmarkt. De stijgende rente maakte lenen duurder waardoor de prijzen daalden, de gekte was eraf.

Toekomst

Voor de toekomst voorspellen velen, ook ik, dat we niet teruggaan naar de situatie van “de bankencrisis”. Op een aantal punten zijn er namelijk verschillen:

  1. Er is een tekort aan woningen; er wordt nog steeds te weinig gebouwd en de vraag is groter dan het aanbod.
  2. Door het arbeidstekort is de werkloosheid erg laag.
  3. Het vermogen van huizenbezitters (spaargeld en overwaarde) is sterk gegroeid.
  4. Huizen staan minder snel “onder water” door de overwaarde en de strengere financieringsregels.

Ik zie in de markt dat er nog steeds voldoende animo is om een woning te kopen. Verkooptijden zijn wel iets langer maar nog steeds te overzien. De gekte is voorbij, dat is voor de koper prettiger. We zijn eigenlijk weer terug bij “normaal”.

Taxeren

Bij de aanvraag van een hypotheek loopt u er tegenaan: de bank wil weten wat de waarde van het onderpand is, uw huis. Dat kan door middel van een zogenaamde “desktoptaxatie” of een door een taxateur afgegeven taxatierapport. Wat is het verschil?

Een desktoptaxatie is een geautomatiseerd model met een indicatie van de marktwaarde van uw woning. In bepaalde gevallen kan dit volstaan, doordat u bijvoorbeeld relatief weinig leent ten opzichte van de marktwaarde van uw woning.

Voordeel is dat het goedkoper is, het is snel klaar en volstaat voor het proces. Nadeel is dat het een gemiddelde is, niet gebaseerd op de specifieke situatie van uw woning. Er is dus geen rekening gehouden met bijvoorbeeld uw nieuwe keuken, betere ligging van uw woning et cetera. Dat gebeurt wel als de taxateur langs komt. De taxateur ziet uw woning en beschrijft dit uitgebreid in een taxatierapport. Zodoende is een taxatierapport maatwerk, waar (uiteraard) een hogere prijs tegenover staat.

Taxeren

Niet iedereen kan een taxatierapport opstellen. De taxateur moet ieder jaar PE (permanente educatie) volgen om zo zijn/haar kennis op peil te houden. Ook moet een taxateur aan kunnen tonen dat hij/zij bekend is in zijn/haar regio.

De taxateur houdt rekening met zaken als ligging, onderhoud, mate van luxe e.d. Daarnaast ook met de meer meetbare zaken als woonoppervlakte en kavelgrootte. Taxeren is geen exacte wetenschap; bepaalde zaken zijn minder meetbaar en worden door de taxateur ingeschat. De marktwaarde heeft zodoende een bandbreedte; er kan een verschil optreden tussen hoe verschillende taxateurs een woning waarderen. Overigens hoort dit natuurlijk niet al te veel te verschillen.

Taxaties kunnen ook worden opgesteld in situaties waarbij een deskundige de marktwaarde moet vaststellen zoals overlijden, echtscheiding en dergelijke. Als u voor de verkoop van uw woning wilt weten wat de waarde is, kunt u ons vragen naar een waardebepaling. Die is bij ons gratis, maar u kunt een waardebepaling niet gebruiken voor andere doeleinden zoals financiering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *