Hoe wordt het centrum veilig om te kunnen blijven winkelen?

Met het vooruitzicht dat de horeca binnenkort weer opengaat, gaan er ongetwijfeld meer mensen even een bezoekje brengen aan de stad. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat er overal nog anderhalve meter afstand gehouden kan worden?

Met ‘overal’ bedoelen we niet alleen op een terras of in de winkel of het restaurant zelf, maar ook op straat. Als er een wachtrij voor een winkel ontstaat, moet er nog wel genoeg ruimte zijn op de stoep of in de straat voor voorbijgangers. Hoe pakken we dit aan in Leeuwarden?

Als voorbeeld, zo schrijft het Parool, gaan in Amsterdam fietsers op de rijbaan waardoor voetgangers meer ruimte hebben omdat ze gebruik kunnen maken van de fietspaden. De maximumsnelheid wordt teruggebracht van vijftig naar dertig kilometer per uur en sommige straten worden helemaal afgesloten voor autoverkeer. Andere mogelijkheden zijn eenrichtingsverkeer (ook op stoepen) en het anders instellen van verkeerslichten zodat de doorstroming beter wordt.

Welke regels moeten er in Leeuwarden komen, zodat alles in goede banen geleid kan worden? Eenrichtingsverkeer op stoepen van de Wirdumerdijk en de Voorstreek? Of een fietsverbod bij de winkels aan het Ruiterskwartier? Zeg het maar. In elk geval zullen er aanpassingen moeten worden aangebracht om veilig te kunnen blijven winkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *