HOE HOUD JE JE HUISDIER KALM TIJDENS DE KNALLENDE JAARWISSELING

Suah van Pets&Co deelt advies om huisdieren te beschermen tijdens de feestdagen

De jaarwisseling staat voor de deur, een gezellige tijd voor mensen maar vaak stressvol voor huisdieren. De drukte van visite in huis en het vuurwerk kunnen bij dieren veel stress veroorzaken. Gelukkig kun je hier iets aan doen in de meeste gevallen. Suah van der Veen van Pets&Co geeft een aantal tips.

Het is verstandig om je huisdier binnen te houden én op zijn vertrouwde plek te laten als je huisdier angstig is. Als een huisdier bij je wil zitten, kun je hem gerust die steun geven en lekker bij je laten. “Maar als je zelf angstig op knallen reageert pas dan wel op dat je die angst niet overbrengt op je huisdier”, benadrukt Suah.

Medicatie

“Er zijn verschillende middelen te krijgen die tegen stress en angst kunnen werken bij je huisdier”, vertelt Suah. In de dierenspeciaalzaak zijn met name natuurlijke middelen te krijgen, zoals feromonen, tabletten en poeder op basis van valeriaan of bloesem mix. “Begin wel op tijd met deze middelen als je hiervan effect wil, want dit moet vaak een dosis in het lichaam opbouwen”, legt Suah uit. “Ik zou minimaal 3 tot 4 weken voor de jaarwisseling beginnen.”

Tips voor hond en kat

  • Laat je hond of kat niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling.
  • Zorg voor een flinke wandeling vóór de jaarwisseling op een plek waar weinig vuurwerk wordt afgestoken. Laat de hond aangelijnd uit.
  • Doe de gordijnen dicht om flitsen van vuurwerk te verminderen.
  • Sluit ventilatiestroken in ramen en deuren om geluiden te dempen.
  • Zet radio of televisie aan om geluiden te maskeren. Let wel op dat er dan geen vuurwerkgeluiden op de zender zijn.
  • Zorg voor voldoende afleiding geruime tijd voordat het vuurwerk losbarst. Denk aan voerpuzzels, samen spelen en kauwmateriaal.

Tips overige huisdieren

Ook je konijn, knaagdier of vogel kan bang zijn voor het vuurwerk. Zorg dat de dieren veilig zijn en tijdens de jaarwisseling in een nachthok zitten of binnen in een schuur. Dek een vogelkooi eventueel af met een kleed, of doe de gordijnen dicht.

Fuormanderij 47, Hurdegaryp
T: 0511 40 11 60
PETSENCO-HURDEGARYP.NL
PETS&CO HURDEGARYP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *