Groots lichtkunstfestival LUNA verlicht Leeuwarder binnenstad

Groots lichtkunstfestival LUNA verlicht Leeuwarder binnenstad

Leeuwarden, donderdag 30 september 2021

Op donderdag 30 september opent de vierde editie van LUNA Leeuwarden Urban Night Adventure. Het is het lichtkunstfestival dat de Leeuwarder binnenstad omtovert tot podium voor gerenommeerde lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland, van Argentinië tot Finland, Rusland tot Japan. Tot en met zaterdag 2 oktober kunnen toeschouwers de lichtkunstwerken bewonderen op grote pleinen en binnenplaatsen in de Friese hoofdstad.  

Het festival is gratis en vrij toegankelijk in de binnenstad van Leeuwarden. Bezoekers kunnen hun eigen route door de stad wandelen middels de app die men in de internetbrowser kan laden via luna.2discover.nl. Bijzondere hoogtepunten van het festival zijn onder andere de Nederlandse Mr. BEAM, Russische kunstenaar Leonid Tishkov, AreaOdeon uit Italië en Hartung & Trenz uit Duitsland.

Mr. BEAM – Keys of Light

Mr. BEAM (NL) is een collectief van kunstenaars en ontwerpers dat meeslepende videomapping shows en lichtinstallaties ontwikkelt. Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden bespelen zij met hun installatie Keys of Light de historische Oldehove-toren. Professionele en amateurpianisten zijn uitgenodigd om de vleugelpiano te bespelen, waarmee beelden, kleuren en vormen worden geprojecteerd op de Oldehove die met de sfeer van de muziek mee veranderen. 

LEONID TISHKOV – Private Moon

Op het water vaart een lichtgevende en volledig circulaire maansikkel van kunstenaar Leonid Tishkov (RU): Private Moon vertelt een visueel gedicht over een man die de Maan ontmoette en de rest van zijn leven bij haar blijft. De maan in dit kunstwerk is gemaakt van volledig recyclebaar plexiglas en geschonken door het Leeuwarder bedrijf PyraSied Xtreme Acrylic. Na het festival wordt de maan weer in haar geheel gerecycled naar nieuw plaatmateriaal en gaat zo weer een nieuw leven tegemoet. 

AREAODEON – Laser Symphony

Op de binnenplaats van het Friese Provinciehuis worden bezoekers verwelkomd in een droomachtige omgeving en betrokken bij een interactieve choreografie: laserstralen en suggestieve geluiden worden getriggerd door de bewegingen van bezoekers zelf in Laser Symphony, het lichtkunstwerk van het Italiaanse collectief AreaOdeon. 

HARTUNG & TRENZ – KONTAKT

KONTAKT is het lichtkunstwerk van het Duitse Hartung & Trenz in samenwerking met Friese dichter en architect Grytsje Schaaf. Aan de hand van geprojecteerde woorden in het Fries en Nederlands over architectuur en haar bezoekers gaat het project op de binnenplaats van de Fryske Akademy over hoe de perceptie van contact en de betekenis daarvan verandert. KONTAKT is speciaal voor deze plek ontwikkeld en een coproductie van LUNA en Leeuwarden Unesco City of Literature. 

Deze en nog vele andere werken zijn de komende dagen in de Leeuwarder binnenstad te bewonderen, iedere avond van 19.00 – 23.00 uur. Alle kunstwerken zijn gratis te bewonderen, met uitzondering van twee kunstwerken die te zien zijn op de locatie van het Media Art Festival in Leeuwarden. Op deze locatie, op loopafstand van Station Leeuwarden, is naast deze twee LUNA – kunstwerken ook een expositie van veertien jonge nationale en internationale talenten in media- en lichtkunst te bezichtigen. Deze expositie is ook na LUNA nog te bezoeken, tot en met zondag 10 oktober, dagelijks van 10:00 – 22:00 uur.

1 Reactie to “Groots lichtkunstfestival LUNA verlicht Leeuwarder binnenstad”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.