GIF expositie verlengd tot en met 9 januari 2022

Goed nieuws: de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren, is verlengd. Bezoekers kunnen tot en met 9 januari 2022 genieten van de Texaanse ratelslag, de blauwe gifkikkertjes en de schorpioen, maar ook van de interactieve spellen, de filmpjes en het GIFpunt.

Gif speelt een belangrijke rol in de natuur. Gif werkt als een beschermingsmiddel, maar soms ook om andere dieren te verlammen of te doden. Vaak is daar maar heel weinig voor nodig. Eén beet van de koningscobra is al dodelijk voor een olifant. Gif heeft echter ook positieve kanten en wordt gebruikt in allerlei medicijnen. In de tentoonstelling ontdekken bezoekers waarom sommige dieren en planten giftig zijn.

In de tentoonstelling zijn veel levende giftige dieren te zien. Bezoekers staan oog in oog met het bijzondere gilamonster, Chinese vuurbuikpadden, de koningscobra en nog veel meer. De spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen zitten veilig in terraria. GIF biedt daarnaast veel doe-activiteiten voor kinderen waarbij ze zelf kunnen ervaren hoe het is om met gif in de natuur om te gaan. Maak bijvoorbeeld eens een maaltijd met paddenstoelen: kun je ze eten of heb je een dodelijke maaltijd bereid?

Nieuwe slangen

Sinds kort zijn er nieuwe slangen te zien in het GIF-lab. Zwartkopbosmeesters zijn een zeer zeldzame addersoort. De slang komt namelijk uitsluitend voor in een heel klein gebied in Costa Rica, op de grens met Panama aan de kant van de Grote Oceaan. Er is weinig bekend over de populatie, omdat ze zo weinig voorkomen. Omdat ze niet wijdverspreid zijn, zijn ze ook zeer kwetsbaar. Mocht er bijvoorbeeld een bosbrand uitbreken, dan is de slang snel uitgestorven. Het is de bedoeling om een fokprogramma te starten, zodat de populatie uitgebreid kan worden. De dieren die nu in het lab van het Natuurmuseum te zien zijn, zijn drie tot vier maanden oud. Voorlopig moeten ze eerst groeien en groter worden. Pas met een leeftijd van twee tot drie jaar kan het fokprogramma beginnen.

Bij jonge slangen is het belangrijk dat ze goed eten en drinken. Wat dat betreft hebben ze een goede start gemaakt: ze eten prima. De nieuwe slangen zijn tot nu toe heel kalm en zullen niet snel aanvallen. Overigens worden bosmeesters in het buitenland vaak ‘Mute Rattlesnakes’ genoemd. Nu kent iedereen tegenwoordig het woord mute door al die Zoom- en Teamssessies, en het betekent: dempen. Als deze slang waarschuwt, schudt hij zijn staart als een ratelslang, het maakt alleen nauwelijks geluid (in tegenstelling tot een echte ratelslang die heel wat lawaai kan maken). De slang zit meestal in de struiken en het enige wat je van het geratel hoort zijn de blaadjes die meebewegen. Voor GIF werkt het Natuurmuseum samen met Naturalis Biodiversity Center en het Spaanse bedrijf Grupo Atrox die de dieren en hun verzorger ter beschikking stelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *