Geologieweekend rond mineralen in Natuurmuseum Fryslân

Op 20 en 21 januari staat in het Natuurmuseum Fryslân het Geologisch weekend van de Stichting Geologische Activiteiten (GEA-Kring) afdeling Fryslân op het programma, in 2024 alweer voor de twaalfde keer.

Ieder jaar heeft het geologisch weekend een ander thema, deze keer staan mineralen in het spotlicht. Er zijn ontzettend veel mineralen; de één nog mooier dan de ander. Van groot tot heel klein en met alle kleuren van de regenboog.

Van groot tot klein

Om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te kunnen laten zien, zijn leden van de GEA-Kring erin geslaagd om fraaie mineralen van onder meer Naturalis Biodiversity Center uit Leiden en groothandel Rush uit Steenwijk naar Leeuwarden te halen. Ook nemen ze zelf hun mooiste vondsten op dit gebied mee.

De grote mineralen zijn met het blote oog te bewonderen, de kleinste kun je onder een microscoop bekijken. GEA-leden geven graag uitleg. Bijzondere aandacht is er voor mineralen die mooi oplichten onder fluorescerend licht. Speciaal hiervoor is er een donkere kamer ingericht waardoor eenvoudige stenen ineens fraaie ‘glow in the dark’ objecten worden.

Informatie over geologie

Rondom de mineralenexpositie staan allerlei kramen van leden van de GEA-Kring en van verschillende andere organisaties. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen over wat er allemaal binnen de geologie gebeurt. Er zijn de mooiste geologische schatten te zien en je kunt ook mineralen en fossielen kopen. 

Kinderen kunnen zelf als geoloog aan de slag en mineralen en fossielen uithakken uit gips. Tijdens het goudpannen kunnen ze spelen met zand en water en wie weet ook een klompje ‘goud’ vinden. Ook is er een grabbelton met mineralen en fossielen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *