Al eeuwenlang klassiek in De Harmonie

De Harmonie in Leeuwarden heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de uitvoering van klassieke muziek. De locatie werd in 1874 oorspronkelijk gebouwd als een concertzaal en theater. Het was in deze periode dat de zaal begon met het organiseren van klassieke concerten en opera-uitvoeringen.

De zaal is een belangrijk onderdeel geworden van de culturele infrastructuur in de stad en ook in de 21e eeuw zet De Harmonie zijn traditie voort als een toonaangevende locatie voor klassieke muziek in Leeuwarden en daarbuiten. Met ook dit seizoen als grootste leverancier van groot symfonisch werk: het Noord Nederlands Orkest. Van Brahms tot Gamemuziek en van Bach’s Matthäus Passion tot het familieconcert!

Groots begin van het seizoen

Het NNO-seizoen in De Harmonie begon groots op 18 november met Brahms & Strauss in De Harmonie. Het NNO deelt het podium met de getalenteerde violiste Isabelle van Keulen. Op 15 december brengt de vijfde symfonie van Gustav Mahler ons een bijzonder emotionele reis met veel stemmingswisselingen. Onder leiding van vaste gastdirigent Antony Hermus. Het orkest zal ook Claude Debussy’s fascinerende ballet “Jeux” uitvoeren, waarin twee dames en een jongeman een romance beleven op een tennisbaan.

Een betoverend begin van 2024 op 5 januari. Het Nieuwjaarsconcert brengt opgewekte klassiekers uit concert- en balzalen van weleer en verrassende muzikale hoogtepunten. Lenneke Ruiten, een operadiva die de internationale pers heeft betoverd, neemt je mee op een reis door enkele eeuwen opera, operette en musical. Het belooft een betoverende en feestelijke avond te worden.

Troosten met meesterwerk

Op 4 februari klinken de troostende klanken van Brahms, Ein Deutsches Requiem. Samen met het Noord Nederlands Concertkoor en twee solisten bundelt het NNO zijn krachten om het publiek te troosten met dit meesterwerk. Dit is geen traditionele dodenmis die klaagt en huilt, maar een lofzang op de liefde, hoop en vertrouwen. Een onvergetelijke avond onder leiding van de bevlogen gastdirigent Hartmut Haenchen.

Stap op 10 februari binnen in de wereld van gamemuziek met het NNO. De muziek in videogames is net zo belangrijk als de beelden zelf, en dit concert biedt een zeldzame kans om deze muziek live te horen, uitgevoerd door een groot orkest.

NNO’s Chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen leidt het orkest op 27 maart in de uitvoering van de Matthäus Passion. Een meeslepend en herkenbaar menselijk verhaal over liefde en haat, vriendschap en verraad, verdriet en troost. Dit meesterwerk van Bach wordt elk jaar op een eigenzinnige manier uitgevoerd door het NNO en belooft opnieuw een onvergetelijke ervaring te worden.

Jonger publiek

Het jongere publiek biedt het NNO het Familieconcert “Carmen” (6+) op 5 april. Dit betoverende verhaal neemt je mee op een reis naar zonnige Spaanse landschappen en bruisende Sevilla. Dit alles onder begeleiding van de prachtige muziek van Bizet. Een fantastische kans om jonge luisteraars kennis te laten maken met de magie symfonische muziek.

Of je nu een doorgewinterde klassieke muziekliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een betoverende avond uit: het NNO staat ook dit seizoen klaar om je te betoveren met hun symfonische magie in De Harmonie. Kijk voor meer informatie op www.harmonie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *