Ga je ook afkicken van je smartphone?

april op stil zonder smartphone

Ga je ook net als de Friese Poort-studenten afkicken van je smartphone?

Zou jij het kunnen? Bijna drie weken zonder je smartphone door het leven te gaan? Veertien studenten van ROC Friese Poort gingen de uitdaging aan om 18 dagen zonder smartphone door het leven te gaan en te kijken wat de (positieve) effecten zijn van een tijd zonder smartphone.

We zijn er zo mee vergroeid: onze smartphone. Het is onze agenda, onze camera, onze muziekspeler, ons toegang tot het internet en hij zit vol social media. O ja, je kunt er ook mee bellen. We lijken niet meer zonder te kunnen, en dat heeft effect op onze gezondheid. Veertien studenten en zeven docenten van ROC Friese Poort besloten zichzelf te onderwerpen aan een experiment waarbij ze achttien dagen zonder smartphone leven en enkel bereikbaar zijn via een simpele Nokia-telefoon.

Ze zijn sinds 2 april bezig en hebben nu nog een week te gaan in het experiment. Leeuwarder Courant sprak met deelnemers Thijs en Marit om te kijken hoe het nu met ze gaat. En dat lijkt best goed te gaan. ‘Op feestjes kan ik nu geen snapchat maken, maar verder is het wel lekker rustig. Voorheen werd ik altijd met hoofdpijn wakker, maar daar heb ik nu geen last van’, aldus Marit. ‘Ik merk wel verschil. ’s Ochtends kun je niet even naar het weer of het nieuws kijken. Maar eigenlijk mis ik het niet. Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn. Het maakt me overdag vooral rustiger. Ik slaap ook slaap beter en ik ben meer geconcentreerd met verslagen voor school bezig’, legt Thijs uit.

Op 18 april zit het experiment erop. We zijn benieuwd of het hun ogen heeft geopend en of ze iets gaan veranderen aan hun smartphonegebruik. Misschien dat het je inspireert om jouw smartphone ook wat vaker weg te leggen of ‘cold turkey’ af te kicken.

Lees hier de motivatie van drie medestudenten van Thijs en Marit. En hier nog een paar mooie kiekjes van hoe je er (mogelijk) uitziet wanneer je met je smartphone over straat loopt.

1 Reactie to “Ga je ook afkicken van je smartphone?”

  1. Super top dat jullie al weten en ervaren wat de smartphone voor effect heeft op bijvoorbeeld hoofdpijn.(of juist het uitblijven ervan)
    Toppers! Ik geef toe dat ik veelvuldig gebruik van mijn telefoon en vaak kijk of er nog iets nieuws is…
    Ik heb er heel veel over gelezen en ook wat WiFi met je doet…die gaat ‘savonds uit. Wat een rust geeft dat.
    Ik wens jullie veel plezier met de echte contacten en overvloed aan tijd die heel nuttig en vooral plezierig besteed kan worden.
    Vvriendelijke groet,Grietje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *