Fryslân doet weer mee aan Free Heri Heri

Op 1 juli aanstaande doet Fryslân net als vorig jaar mee aan Free Heri Heri for All. Er wordt op deze dag aandacht geschonken aan 1 juli 1863. Dit is de dag waarop de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden officieel werd afgeschaft.

We vieren deze dag tegenwoordig onder de naam Keti Koti, wat staat voor ‘verbroken ketenen’. Free Heri Heri gaat echter een stapje verder door eten, kunst, cultuur en mensen met elkaar te verbinden.

De Harmonie

Free Heri Heri Fryslân vindt plaats in stadsschouwburg De Harmonie. Er is dans van Juersson Aldaïr Hermanus, talking drum van Koko Lawson. Afsluitend is er muziek van Michelle Samba, Rowan Veltman en een gemeenschapskoor bestaande uit o.a. het All for One gospelkoor. A Guide to Leeuwarden organiseert samen met Tûmba een speciale stadswandeling. 

In de foyer van De Harmonie worden duizend gratis porties heri heri uitgedeeld. Het gerecht wordt bereidt door de bekende Friese kok Reitse Spanninga. Heri Heri is een Surinaams gerecht, ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en wat werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. 

In aanloop naar Free Heri Heri Fryslân en in het kader van Black History Month, wordt op zaterdag 25 juni de voorstelling AMPUKU van de Amsterdamse groep Untold gespeeld, als programmaonderdeel van CityProms Festival.

Foto: Reitse Spanninga en Danitsha Anches serveren heri heri in de foyer van De Harmonie. Foto gemaakt door Lucas Kemper. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *