Friezen weer tot langste mensen van Nederland verkozen

Zie je lange mensen lopen? Dan zijn het vast Friezen! Uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat Friezen ongeveer 3 centimeter langer dan Brabanders en Limburgers zijn.

Het is een minimaal verschil, maar in 2018 steeg Friesland net iets boven Groningen uit, wat betreft de gemiddelde lengte van mannen en vrouwen dan. Zo zijn de Friese mannen 0,29 centimeter langer dan de Groningse en tussen de vrouwen scheelt het 0,21 centimeter, wel in het voordeel van de Friezen uiteraard. Oké, dat is leuk dat verschil, maar hoe lang zijn die Friezen dan? Friese mannen zijn 181,66 centimeter lang en de vrouwen 168,6.

Waar het verschil in het Noorden nog vrij klein is, is het verschil tussen Noord en Zuid een stuk groter. De inwoners van Limburg en Noord-Brabant zijn gemiddeld 3 centimeter kleiner dan de Friezen en Groningers.

Sinds 1981 is de Nederlandse man met 3,8 centimeter gegroeid, terwijl de vrouwen met 1,5 achterblijven. Per toegenomen centimeter lichaamslengte, zijn mannen gemiddeld 2,3 kilo zwaarder geworden. Bij vrouwen is dat 4,7 kilo. Volgens het CBS hebben de vrouwen het in de periode 1990-2000 en 2010-2018 fors aan gewicht gewonnen, terwijl de lengte vrijwel gelijk is gebleven.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *