Friese pannenkoek met Europese twist

pannenkoeken leeuwarden europa

Op 17 februari reist een prachtig initiatief vanuit Leeuwarden heel Europa door. Sonja (35), Tim (39), Anique (9) en Yulan (4) gaan daar pannenkoeken bakken voor mensen die het moeilijk hebben en mensen die betekenis geven aan hun omgeving.

De wereld mooier maken

Ruim een half jaar zal het gezin in een Volkswagenbusje door Europa toeren, te beginnen in Portugal. Uiteindelijk is het de bedoeling om ook landen als Spanje, Italië, Griekenland, Macedonië, Montenegro en Albanië te voorzien van pannenkoeken gemaakt met lokale ingrediënten. De reden dat ze dit doen? ‘We willen de wereld een stukje mooier maken. Met elkaar leven in plaats van langs elkaar heen. Interesse in elkaar tonen en voor elkaar klaarstaan. We gaan de pannenkoeken bakken voor mensen die het moeilijk hebben, denk aan eenzame ouderen, weeskinderen of vluchtelingen. Maar ook voor mensen die van betekenis zijn in hun omgeving. (…) We vragen er, indien mogelijk, een overnachtingsplek, het draaien van een wasje of een avondmaaltijd voor terug. ‘Heitje voor een karweitje’, maar dan net even anders,’ vertelt Sonja aan Huis aan Huis Leeuwarden.

Op de bonnefooi

Ze gaan op de bonnefooi en hebben globaal een route uitgestippeld. De reis draait niet alleen om pannenkoeken bakken, maar draait ook om samenzijn, onthaasten en leren van elkaar. Naast dat Sonja en Tim veel ervaringen opdoen, is het voor de kinderen ook een hele beleving. Niet naar school hoeven, zes maanden niet thuis: we zijn benieuwd hoe ze het gaan regelen met school. We komen het vast snel snelt te weten.

Vanaf 17 februari zijn ze onderweg en kunnen we hun reis, genaamd Stay on Tour volgen via Instagram en Facebook.

Foto: Erikjan Koopmans & Renske de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *