Fries Landbouwmuseum toont topstukken Nationaal Veeteelt Museum

Vanaf 3 juli aanstaande is de expositie ‘Een selectie uit de collectie’ te bezichtigen. In deze expositie die tot 1 november te bekijken is, zijn de fraaiste topstukken te zien uit het vorig jaar gesloten Nationaal Veeteelt Museum (NVM). Dit museum is sinds dit voorjaar onderdeel van het Fries Landbouwmuseum. Topstukken zijn onder meer de kop van de stier Sunny Boy en schilderijen van de Haagse School schilder Jan de Haas.

Het NVM moest in 2019 noodgedwongen sluiten. Het was gevestigd in het voormalige Ki-station van de Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie bij Rundvee ‘Land van Cuijk’ in het Brabantse Beers. In het laboratorium van dit Ki-station werd al in een vroeg stadium embryotransplantatie toegepast. Sinds 1998 was het station alleen nog in gebruik voor de stalling en spermawinning van hoogwaardig fokmateriaal van CRV (Coöperatie Rundvee Verbetering), zodat er ruimte ontstond voor een historische presentaties. Nadat het gebouw verkocht werd moest het museum sluiten en sloot het zich aan bij het Fries Landbouwmuseum, dat daarmee op dit gebied landelijk toonaangevend is geworden.

De Haas
Enkele van de topstukken die getoond worden, zijn de schilderijen van Jan de Haas. Kunstschilder Johannes Hubertus Leonardus ‘Jan’ de Haas (1832- 1908) wordt gerekend tot de eerste generatie schilders van de Haagse School. De Haas groeide op in Amsterdam en studeerde daar aan de Rijksakademie van beeldende kunsten onder Pieter van Os. Hij maakte vooral naam met veestukken, meestal met koeien. Ook stoffeerde hij regelmatig schilderijen van bevriende schilders als Willem Roelofs en Paul Gabriël met vee.

Sunny Boy
Een ander topstuk is de geprepareerde kop van de fokstier Sunny Boy. Hij was in de jaren 1980 de trots van agrarisch Nederland en wereldtopper. Toen de ‘bolle’ de grens van 1,2 miljoen doses sperma passeerde – een record dat tot dat moment op naam stond van een Amerikaanse stier – haalde hij zelfs omroep CNN. Het Amerikaanse televisiestation vond de prestaties van Sunny Boy bijzonder genoeg om er een item van te maken voor de dagelijkse nieuwsuitzending, die in 130 landen werd uitgezonden. Later zou hij de 2 miljoen dosissen passeren. Zijn dood haalde het vermaarde tijdschrift ‘Time’. Sunny Boy werd geboren, in de hoog aangeschreven ‘Pietjes-stal’ van fokker Minne Blanksma in Schalsum en is nu weer terug in Friesland. Verder zijn een tal merkwaardige objecten te zien zoals een bevruchtingsapparaat voor kalkoenen en een antistresstestapparaat om gestreste biggen te kalmeren. Veeverbeteringsorganisatie CRV Delta is mede door deze fusie sponsor geworden van het Fries Landbouwmuseum.

 
De expositie loopt van 3 juli – 1 november 2021

Kijk op onze website voor openingstijden, aanmelden bezoek en de route: www.frieslandbouwmuseum.nl   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *