Finding Nemo bij Ocean Art

Een uit de kluiten gegroeide hobby. Sighan Mei is gek op alles wat onderwater leeft. Zijn winkel is een feest voor iedere aquaria-liefhebber. Wat begon als een aquarium in zijn restaurant, Kota Radja, groeide uit naar twee en dat groeide weer uit naar een winkel. Ondertussen zit hij in een groter pand, met een nog groter assortiment. Wij gingen even binnen kijken en, omdat we zelf geen kenners van vissen zijn, zoeken we de vis waar de hele wereld naar zoekt: Nemo.

Ocean art

Amnemonemomne
De aquarium-speciaalzaak onderscheidt zich door het aanbod. Alle producten worden persoonlijk door Mei geselecteerd. Alleen de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding komen de winkel in. De vissen in de winkel zie je niet snel ergens anders terug. Zo werd onze aandacht opgeeist door een monsterfish, een Flower Horn. Deze vis lijkt door de bolling op zijn hoofd een helm te dragen en heeft bijzonder mooie kleuren en tekeningen. Na eindelijk onze blik van deze vis te hebben losgetrokken stonden we ons te vergapen aan de prachtige koralen in alle vormen, kleuren en maten. Ook zagen we een anemoon, of in Finding Nemo taal: Amnemonemomne. Het duurt niet lang totdat we hem vinden: Nemo zwemt in een groot aquarium, met als kers op de taart vergezelt door Dora! Verder verbazen we ons over een aquarium met golfslag, een mini Blauwe Golf. In een ander aquarium zien we een vliegende vis en zelfs een lopende: een axolotl. Dit is een Mexicaanse salamander met uitwendige kieuwen, wat hem een bijzondere aanblik geeft. We zien dat hij het goed heeft, hij glimlacht ons tegemoet. 

Flower horn
Vis met helm

Just keep swimming
De film Finding Dory is meer realistisch dan Finding Nemo als het gaat om de vervuiling in de oceaan. In de film zie je Dory rondzwemmen met een stuk plastic aan haar vast, op de oceaanbodem vind je lege flessen en ander afval. Een harde werkelijkheid, want het plastic afval in de oceaan is een groot probleem.

Eigenaar Shighan wil ook graag wat aan dit probleem doen. Zo vind je in de winkel armbanden van 4Ocean, een reeks armbanden die gemaakt worden met gerecyclede materialen. Door het aanschaffen van een armband zorg je ervoor dat er 1 pond plastic uit de oceaan wordt verwijderd. Je betaalt de opruimers voor hun eerlijke werk door de aanschaf van een mooie accessoire. 

Ook zie je het product Bam & Boo terug; een reeks producten gemaakt van 100 procent afbreekbare materialen. Je kunt er rietjes, katoenen tassen, tandenborstels en wattenstaafjes halen. De producten zijn betaalbaar en zijn niet schadelijk voor de zeedieren, mochten ze in het water terechtkomen. Zelf zorgt Mei voor een eerlijke verkoop. Hij biedt geen producten van bedrijven aan die onverantwoord vissen en koralen vangen of een negatieve impact hebben op het rif: ‘Ik heb een diep respect voor de natuur, en dat is belangrijker dan geld verdienen.’ 

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

1 Reactie to “Finding Nemo bij Ocean Art”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *