Evaluatie over Leeuwarden Culturele Hoofdstad: Wat zijn de uitkomsten?

Foto: Albert Ypma

Zoals we allemaal weten was Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Het jaar was dan ook een groot succes, aldus de Europese Commissie die een evaluatie heeft uitgevoerd. Wat ging goed en wat had er juist beter gekund? En wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Waar de onderzoekers van de Europese Commissie zeer positief zijn over de resultaten in 2018, is dit niet helemaal het geval voor de jaren erna. Vooral op de legacy (nalatenschap) is veel kritiek. Met ander woorden: wat blijft er van het jaar over en wat zijn plannen voor de toekomst? De plannen kwamen pas in juli vorig jaar en daarin is gezegd dat er in 2022, 2025 en 2028 grote dingen gaan gebeuren. Niks concreets, dus is de kritiek dat het nogal vaag is. Conclusie: een sterk Culturele-Hoofdstadprogramma leidt niet automatisch tot sterke legacy-plannen. Helaas.

Positief zijn ze over het mienskip-prinicpe van Leeuwarden-Friesland. Maar liefst 60.000 mensen werden betrokken bij de inhoud van het programma, waardoor ze zichzelf zagen als makers in plaats van alleen maar als publiek. Een kleine kanttekening: de breedte van het aanbod; dit gaat ten koste van de kwaliteit. Ook de promotie voor 800(!) evenementen was lastig. Hierdoor kwam er veel plaatselijk publiek, maar kwamen er juist minder buitenlandse bezoekers. Toch scoort Leeuwarden met 7 procent internationaal publiek beter dan gemiddeld. Het gemiddelde ligt namelijk op 5 procent, maar er had wellicht meer in gezeten.

En over het geld. De begroting van 74 miljoen bleek niet genoeg te zijn. 104,6 miljoen is er uiteindelijk uitgegeven om alles te bekostigen. Er ging meer geld dan gedacht naar onder andere het maken van de programma’s, de marketing en de overhead. Een financiële meevaller was dan weer de kaartverkoop. Er werd een opbrengst ingeschat van 4 miljoen, maar dit was uiteindelijk vijf keer zoveel, namelijk 20 miljoen!

Bron: Leeuwarder Courant

1 Reactie to “Evaluatie over Leeuwarden Culturele Hoofdstad: Wat zijn de uitkomsten?”

  1. Hallo friesland
    laat alstublieft de reuzen van royal de luxe nog een keer naar Friesland komen met het reuze meisje want zij is mijn favoriete reus zij moet ook meekomen anders kijk ik er niet meer naar dan hoeft het niet meer van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *