Een throwback naar het jaar 1971: de goede oude FRAM!

Het busje komt er zo aan! De oudere generatie zal dit openbaarvervoerbedrijf zich nog wel kunnen herinneren. Qua regels was de FRAM gevestigd in Leeuwarden, maar het bedrijf had een hoofdkantoor in Heerenveen. De FRAM was meer dan twintig jaar actief in Friesland.

Aah, wat een tijden waren dat hé? Het is ook allemaal zolang geleden, maar hoelang precies?

De FRAM ontstond op 1 april 1971 en stond voor Friese Autobus Maatschappij. Bij de keuze van de naam werd gedacht aan het Noorse woord ‘fram’, wat voorwaarts betekent. De bussen hadden een ‘okergele’ kleur, de kleur dat al het openbaar vervoer in Nederland vertoonde in de jaren zeventig en tachtig. In 1991 kwam de FRAM met een grote serie bussen in een lichtblauwe huisstijl, wat de FRAM het eerste bedrijf in Nederland maakte dat de traditie van de gele kleur doorbrak. De bussen vertoonden ook drie pompeblêden uit de Friese vlag in het rood. Het logo bestond uit de letters FRAM in het blauw.

De FRAM is ontstaan uit een samenstelling van vier busbedrijven. Dit waren de Nederlandse Tramweg Maatschappij, Noord-Oost-Friesche Autobusonderneming, Leeuwarder Auto Bus Onderneming en het Leeuwarder Auto Bedrijf. Op 1 januari 1996 werd FRAM samengesteld met de DVM/NWH tot VEONN, maar dit bedrijf bestond nog voor geen drie jaar. In september 1998 werd de VEONN doorverkocht aan Arriva.

Bron foto: onbekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *