Een nieuwe column van Hayo Galema: Zaterdag 7 november

Zoals bijna elke zaterdag even een rondje door de binnenstad. Mooi herfstweer: zonnetje, geen wind. Als het had gekund was het een van de laatste mogelijkheden geweest om een terrasje te pakken. Als het had gekund, misschien naar het museum, naar het Filmfestival, of naar een van die andere activiteiten in festivalmaand november. 

En toch is de binnenstad goed gevuld en de sfeer een beetje bedeesd, maar best goed. Mensen maken het beste van de situatie en de overgrote meerderheid let op elkaar en houdt afstand. Ruimte is de oplossing!

Ik wil op deze plek graag een grote pluim uitdelen aan de gemeente! Complimenten voor realiteitszin en het denken in oplossingen. Iedereen heeft zich soepel getoond. We weten dat de binnenstad een plek is waar mensen altijd naar toe gaan, zelfs al zijn er geen terrassen, geen evenementen en dergelijke. Mensen trekken mensen aan, we zijn sociale wezens. Dan moet je meebuigen en zien hoe je een verantwoorde situatie kunt creëren.

We hebben in korte tijd veel voor elkaar gekregen met elkaar. Voetgangersgebied op veel plekken, de markt op de Nieuwestad naar de waterkant, gastheren en -vrouwen die het publiek begeleiden. De actie van Parkeergarages Leeuwarden met gratis parkeren in de garages op de ochtenden, bedoeld om winkeliers te steunen, heeft nu als extra effect het spreiden van publiek naar de daluren.

Iedere week spreken we de gemeente en kijken we wat goed ging en wat eventueel beter kan. Nogmaals, een dikke pluim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *