Deze week in Throwback Thursday: de onthulling van Us Mem

Deze week in Throwback Thursday werpen we een terugblik op de onthulling van Us Mem, of voor de mensen die geen Fries spreken: Onze Moeder.

Us Mem is een bronzen beeld, gemaakt door Gerhardus Jan Adema. Het is het beeld van een zwartbonte koe. Het beeld werd aangeboden door leden van Fries Rundvee Stamboek, ook wel bekend als FRS om zo het 75-jarig bestaan te vieren. Op 9 september, in 1954 werd het beeld overgedragen en werd het onthuld door Johannes L. van der Burg. Hij was het een-na-oudste lid van de FRS. Us Mem stond 36 jaar op het Zuiderplein. Dit was bij het kantoor van FRS. Niet veel later besmeurden vandalen helaas het mooie beeld. Ook heeft er bij dit beeld een protestactie plaatsgevonden, waarbij geprotesteerd werd tegen het verkeersplan. Inmiddels staat het beeld sinds 1990 aan de Harlingersingel.

Het beeld wordt wel Us Mem genoemd, maar wist je dat dat niet de officiële titel is? In het jaar dat het beeld geplaatst werd het genoemd als tegenhanger van Us Heit. Dit is het standbeeld van de Friese stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg.

Bron foto: HCL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *