De vuurmakers van Carabosse waren in Leeuwarden

Foto: Xanne Vera/Visit Leeuwarden

Je hebt het bijna niet kunnen missen en misschien heb je het zelf ook gezien. Vorige week donderdag tot en met zaterdag bracht het Franse straattheatergezelschap Compagnie Carabosse het vuurfeest ‘installation de feu’ naar onze stad. 

Voor de derde keer kwamen de Fransen naar Leeuwarden met hun spektakel. Artistiek leider Christophe Prenveile wilde er harten mee beroeren. Vuur is daar volgens hem ideaal voor. Vuur brengt mensen samen, het schept een sfeer. Vuur heeft een speciale invloed op mensen, het verwarmt de harten. Je zou de show ook wel een warme traktatie kunnen noemen. 

Een van de hoogtepunten van de route was op het Oldehoofsterkerkhof. De ploeg van 25 Fransen, waarvan ook twee betrokken waren bij het reuzenproject van Royal de Luxe in 2018, heeft contouren van de kerk met vuurelementen verlicht. Er hing ook een gigantische kroonluchter. 

Op het Wihelminaplein stond de installatie ‘Edmonde’, dat zijn vurige stangen die naar de hemel reiken. Op andere plekken door de stad waren er ‘Gyroscopen’ (draaiende ringen) vuurspiralen, een machine die van water vuur weet te maken, olielampen en drijvende vuurtjes te zien. 

Volgens de Leeuwarder courant waren er zo’n 120.000 bezoekers, verspreid over de drie dagen, op dit evenement afgekomen. De gemeente maakte eerder de schatting dat er zo tussen de tien en twintig duizend mensen zouden komen. Dat is wel een groot verschil. 

Foto’s: Kim Stellingwerf/Visit Leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *