De unieke bloemcreaties en exclusieve woonaccessoires van Emelia

Het begon allemaal ongeveer honderd jaar geleden bij haar opa die bloemen verkocht vanuit zijn bakfiets, voor het station in Leeuwarden. Hierna nam haar vader het over en stond hij wekelijks met een bloemenkraam op de markt, en zo rolde ook Emelia de bloemen in. Van de markt, naar nu een eigen winkel. Of eigenlijk zelfs meer een bloemenboetiek.

“Ik heb altijd gedacht aan een eigen winkel en ik wist eigenlijk ook al hoe ik dit wilde gaan doen. Toch is het er lang niet van gekomen. Eerst heb ik nog vele jaren met veel plezier op de markt gewerkt. Maar op de markt is het meer snelle handel; heel anders dan in een winkel, waar je toch meer aandacht kunt geven aan klanten. Vorig jaar gaf mijn vriend het allerlaatste zetje om toch voor mezelf te beginnen: ‘Als je voor jezelf wilt beginnen moet je het nu doen!”

Verschil met andere bloemenzaken

De etalages verleiden je om even binnen te kijken. Zodra je bij Emelia binnenstapt zie je gelijk het verschil met andere bloemenzaken. Het is modern, strak en ruimtelijk, met prachtige bloemen, vazen en diverse andere woonaccessoires.

“Het pand waar ik nu in zit was helemaal kaal. Dus ik kon het helemaal inrichten hoe ik het wilde: ik had een strakkere en luxere uitstraling voor ogen, anders dan bij de meeste bloemenzaken. Bij de meeste bloemenzaken staan de bloemen bijvoorbeeld voor de balie.”

“Ik heb ze achter de balie op een verhoging opgesteld zodat de mensen er goed zicht op hebben en dit werkt heel fijn als ik een mooi boeket maak. Omdat alles iets hoger staat is er meer overzicht, staat het strakker en geeft het veel meer ruimte. Ook wilde ik graag een lange werkbalie, zodat mensen kunnen zien waar ik mee bezig ben als ik boeketten maak.”

“Zoals ik al zei is het op de markt eigenlijk altijd snelle verkoop. We maakten niet vaak bruidsboeketten of rouwstukken en dat doe ik nu natuurlijk wel. Nu kan ik de mensen die wachten een kop koffie aanbieden en kunnen ze rustig gaan zitten terwijl ik bezig ga. Ik probeer het allemaal wat persoonlijker te maken en geef graag aandacht aan iedereen die hier binnenkomt!”

Op dit moment moet ze echter haar aandacht flink verdelen, want ze doet alles in haar eentje. “De meesten vinden het niet erg om even te wachten of te gaan zitten, maar door de snelle groei die ik meemaak, ben ik wel op zoek naar iemand die mij komt helpen in de winkel.”

Anders dan anders

“Je kunt hier terecht voor een prachtig boeket verse bloemen, in iedere prijsklasse. Maar ik ben wel altijd op zoek naar iets aparts en net even iets anders. Bijvoorbeeld extra grote, stevige rozen of zware tulpen met een soort kartelrandje. Dit geldt ook voor de vazen en woonaccessoires. Ik werk met een wat luxer assortiment en daar wil ik me ook in onderscheiden.”

“Regelmatig bezoek ik verschillende beurzen in binnen- en buitenland, om te kijken met welke merken ik samen wil werken. Er is zoveel keus! Ik ben nu vooral op zoek naar merken die hier in de buurt weinig verkocht worden, zodat ik ook hierin uniek ben.”

Online bestellen

Aan de webshop wordt nog gebouwd, maar je kunt al wel boeketten online bestellen. “Ook dit doe ik net weer even anders. Ik krijg eigenlijk bij iedere levering andere bloemen binnen, dus ik verkoop geen standaard boeketten. Op de website kies je de kleur, prijsklasse en gelegenheid; vervolgens maak ik er iets moois, bijzonders en passends van!”

In de winkel staat het grootste assortiment zijdebloemen van Leeuwarden. “Daarin ben ik in een korte tijd uitgegroeid tot de specialist in de regio. Sommige klanten denken zelfs dat het echte bloemen zijn. Het is even een investering, maar je kunt er veel langer van genieten. Als je een goede basis hebt kun je per seizoen of gelegenheid er altijd wat uithalen en iets anders bij in steken. Zo kun je eindeloos afwisselen. En ik kan een van de prachtige vazen hier uit de winkel voor je opmaken, maar kom je met een eigen vaas dan kan dat natuurlijk ook.”

Kerst

Nu staan er nog veel vazen en andere woonaccessoires in de winkel, maar zodra december dichterbij komt wordt er plaats gemaakt voor de feestdagen. “Ik ben nu al bezig met kerst. De etalages en de winkel worden dan helemaal omgetoverd met kerstbomen en kerstspullen. Je vindt hier straks heel veel mooie dingen, waaronder de kerstornamenten van Vondels. Eigenlijk heb ik nu al zin in kerst!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *