De tip van drankenkenner Jelle: Whisky

Jelle gaf ons weer een goede tip voor een lekker drankje. Deze keer verrast hij ons met vier goede whisky’s. Lang had whisky het imago van een oude mannendrank, maar  tegenwoordig drinken meer jongere mensen  het en ook steeds meer vrouwen ontdekken deze drank. Whisky wordt het hele jaar door verkocht. Vaak kopen mensen de heftige whisky’s in de winter en in de zomer de meer fruitige soort. Drink minder, drink beter en geniet van een glas whisky. Combineer het met boterkoek, kaneelstokjes, pure chocolade, kaas of worst.

Adelphi: Adelphi is bekend om hun single cask bottelingen. Hierbij  wordt één enkel vat gebotteld. Als het op is, is het op. Het aanbod is erg wisselend. Ze hebben ook een eigen blend met malt whisky. Deze is heel smaakvol, maar ook erg zacht. Als we mensen dit blind inschenken, wordt het vaak rond de 50 euro geschat, terwijl het minder dan de helft kost.

Prijs 22,50. 

Maker’s 46 is een old-style bourbon. Dit merk maakt hun whisky wat ouder dan de meeste bourbons. Na de drooglegging in Amerika moest er heel snel whisky gemaakt worden en de meeste bedrijven maakten het  toen jonger, zodat je het sneller kon verkopen.  Maker’s mark  was indertijd het enige merk dat  de bourbon ouder maakte, want dat is beter voor de kwaliteit van deze drank.  Er wordt geen rogge in het beslag gebruikt zoals in de meeste bourbons, dit maakt het wat kruidiger en wat heftiger. En deze whisky is juist wat zachter. Bourbon wordt eigenlijk altijd op Amerikaans eiken gelegd, maar ze hebben als experiment in dat eikenhouten vat, Europese eiken gedaan. Dit geeft weer een extra smaakdimensie met wat fruitig- en kruidigheid. Het is net even wat anders. Prijs fles 70cl, 54, 99

Berry Bros & Rudd: Dit is een blended malt. Mensen denken vaak dat single malt één vat is dat wordt gebotteld. Het is eigenlijk altijd een blend, van meerdere vaten, maar het mag dan maar bij één distilleerderij vandaan komen. Dit is een blend van meerdere distilleerderijen. Je hebt wel 100% malt whisky, maar je mag het geen single malt noemen. Het is wel dezelfde kwaliteit, maar wat vriendelijker geprijsd. Deze heeft in sherryvaten gelegen, dan smaakt het een beetje zoeter en wat aards. Prijs fles 70 cl, 42,50.

Classic of islay: Jack Wiebers is een Duitse onafhankelijke bottelaar. Deze whisky komt altijd uit één enkel vat. Wiebers koopt vaten op die ongeveer hetzelfde smaken en dat is zijn vaste whisky. Het schommelt altijd een beetje qua alcoholpercentage, maar de smaak ligt altijd in dezelfde lijn. En het is altijd erg zwaar geturfd en gerookt en op sherryvaten. Deze whisky heeft een alcoholpercentage van 56,8 %, maar schommelt altijd tussen de 55 en 60%. Dit komt rechtstreeks uit het vat. Het is heftiger, maar daardoor ook geconcentreerder van smaak, omdat het niet is verwaterd. Prijs fles 70 cl, 52,5 euro.

1 Reactie to “De tip van drankenkenner Jelle: Whisky”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *