De natuurwijnen van slijterij Sterk Natuurlijk

Ben jij op zoek naar een mooi en eerlijk product wat ook nog eens ontzettend lekker is? Kom dan eens kijken naar de natuurlijke wijnen, ciders en bieren van Sterk Natuurlijk aan de d’Hondecoeterstraat! De heerlijke en interessante smaken zorgen voor een smaakbeleving die je nog niet eerder hebt geproefd.

Eigenaar van Sterk Natuurlijk is Wim Sterk, die tijdens zijn studie in de horeca heeft gewerkt. Daar begon zijn voorliefde voor mooie dranken en wijnen écht te groeien, maar een voorliefde voor wijn heeft altijd al een beetje in de familie gezeten.

“Mijn vader en opa hadden echt een passie voor wijn, dus ik ken het product al heel mijn leven. Ik vond het vroeger als kleine jongen heel apart hoe enthousiast ze werden, maar tijdens mijn werk viel het kwartje”, vertelt Wim lachend.

De ‘echte’ klik

Na verschillende opleidingen en cursussen heeft Wim de opleiding tot registervinoloog aan de Wijnacademie gedaan, de op één na hoogste opleiding in Nederland wat betreft wijnen. De ‘echte’ klik vond Wim tijdens een vakantie in Barcelona, waar hij graag een Spaanse wijn wilde proeven.

“De rode wijn die werd ingeschonken vond ik heerlijk smaken. Het was lekker, maar ook nét wat anders”, vertelt Wim enthousiast. “Ik kon er mijn vinger niet op leggen. Het bleek een natuurwijn te zijn.”

Uniek in het noorden

Wat een natuurwijn is, leggen we zo uit. De Spaanse smaak maakte in ieder geval iets los bij Wim: hobbymatig heeft hij altijd al een voorliefde voor de natuurwijnen gehad. Zo heeft hij in alle horecagelegenheden waar hij de afgelopen jaren werkte geprobeerd om de natuurwijnen op de kaart te krijgen.

Tijdens de tweede coronalockdown liep Wim toevallig langs het pand aan de d’Hondecoeterstraat, waarna hij het idee kreeg om Sterk Natuurlijk te beginnen. “In het noorden zijn er nog niet van zulke winkels. Er is een in Groningen, maar verder houdt het een beetje op bij de Randstad. Het pand heeft anderhalf jaar leeggestaan, dus had het wel een flinke opknapbeurt nodig. En zo ben ik hier terechtgekomen.”

‘Low intervention wine’

Terug naar de wijnen. Een natuurwijn is een beetje een verkeerde naam, vertelt Wim. “Elk fermentatieproces is een natuurlijk proces, het gaat er meer om hoe deze tot stand komt. Het is meer een low intervention wine. Het enige dat er in de fles zit, is de druif. Die moet handmatig geplukt zijn, er mogen geen pesticiden of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er is niets toegevoegd voor, tijdens of na het fermentatieproces.”

Vergelijk het met een goedkopere wijn die je in de supermarkt kunt halen. Daar kunnen meer dan zestig dingen aan zijn toegevoegd. “De eerste fles moet natuurlijk hetzelfde smaken als fles nummer honderdduizend”, legt Wim uit. “En over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Ik wil niet zeggen dat deze wijnen lekkerder zijn, maar dat ze interessanter zijn en beter voor jezelf en het milieu is een feit.”

Naast de natuurwijnen heeft Wim ook een aantal ciders en bieren die met hetzelfde gedachtengoed zijn gemaakt. “Af en toe heb je geen zin in wijn en dan kan je een cider pakken. Een goed gemaakte cider kan net zo lekker en complex zijn als een goed glas wijn.”

Handwerk

Vanwege het vele handwerk, en de beperkte oplage, ligt de prijs bij Sterk Natuurlijk iets hoger dan bij de supermarkt. “Mensen schrikken daar wel eens van, wat natuurlijk logisch is. Maar wanneer je dan vertelt over het vele werk en de gezonde druiven, begrijpen ze het vaak wel.”

Zo vertelt Wim over een fles mousserende wijn van een wijnboer die álles met de hand doet. Inclusief de wijn dagelijks een kwartslag draaien. “Iedere gek zo zijn gebrek natuurlijk. Mijn broertje is helemaal gek van auto’s, terwijl ik dan denk: mijn autootje brengt mij ook van A naar B”.

Positieve reacties

De mensen die wel iets extra’s willen en kunnen betalen, proeven het verschil wel degelijk. Dat blijkt uit de positieve reacties die Wim krijgt. “Een vrouw kocht voor haar man een fles wijn. Die kwam later terug en vertelde dat hij het zó ontzettend lekker vond. Dan realiseren mensen zich wel dat ze vijf euro meer betalen voor een echt lekker product. Mensen die het ambachtelijke kunnen waarderen, vinden het fantastisch.”

Wim heeft geen agressieve verkoopplannen waarin hij heel Leeuwarden bedient met zijn dranken, geeft hij aan. “De uiteindelijke kwaliteit van het product moet voor zich spreken. Mensen die het kunnen waarderen, hoop ik te kunnen bedienen. En anders even goede vrienden”, vertelt hij lachend.

De ondernemer is veel medeondernemers tegengekomen die alles voor de euro doen. “Zo ben ik niet. Daar sta ik niet achter. Ik heb liever dat mensen de deur uitgaan met een goed product en vervolgens graag weer terug willen komen. Het stukje ‘samen genieten’ vind ik veel belangrijker dan geld verdienen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *