De Kleine Kerkstraat: persoonlijk en gemoedelijkheid in een historische omgeving

Wanneer alles in de binnenstad op elkaar lijkt, is het helemaal niet zo leuk om nog lekker te gaan shoppen in de stad. Gelukkig hebben we de Kleine Kerkstraat! Niet voor niets is de winkelstraat in onze mooie stad twee keer uitgeroepen tot Leukste Winkelstraat van Nederland! Of je nu langskomt voor de lekkernijen, het design of de gezelligheid: de ondernemers heten je altijd een warm welkom.

In de Kleine Kerkstraat kun je heerlijk genieten van allerlei lekkers. Bij de Zuivelhoeve mag alles geproefd worden en als je zin hebt in delicatessen is House of Taste zeker de juiste plek voor jou. Voor al je zoete verleidingen stap je chocolaterieën Puur en Leonidas binnen. Wil je een nieuw kledingstuk? Dan kun je bij Lourens Collection en Store 1892 terecht. Barrevoets en Café De Pastorie zijn de dorstlessers van de straat.

Het zit hem een beetje in de naam, maar: de ‘Kleine’ Kerkstraat is niet zo groot. Je vindt in de knusse winkelstraat geen HEMA, C&A of andere grote winkelketen. Dat zorgt ervoor dat je de winkeliers echt persoonlijk leert kennen en dat jij weer wordt herkend door de winkeliers. Wat is er leuker dan met je voornaam begroet worden? Of het feit dat je dagelijkse kopje koffie wordt onthouden? Je vindt het bij de meer dan dertig speciaalzaken in deze straat. 

Maar waar komt de naam van de winkelstraat eigenlijk vandaan? De naam ‘Kerkstraat’ relateert aan de kerk Sint-Vitus. In de jaren 1595 en 1596 werd deze kerk afgebroken, nadat hij in 1570 en 1576 werd geraakt door een zware storm en plannen voor een uitbreiding werden stilgelegd. De Kleine Kerkstraat had overigens niet altijd deze naam! In 1425 heette de gezellige winkelstraat nog ‘Schotstraete’. In 1556 werd de Schotstraat omgedoopt in ‘Den Cleynen Kerckstraet’. 

GESCHIEDENIS IN DE OMGEVING 

Naast veel historie in de straatnaam barsten de gebouwen in de omgeving ook van de historie. In de Grote Kerkstraat, die grenst aan de Kleine Kerkstraat, vind je bijvoorbeeld het keramiekmuseum Princessehof, de Waalse Kerk met het indrukwekkende orgel en het Oud Sint Anthonygasthuis. Het laatstgenoemde gebouw is vernoemd naar Antonius van Egypte, de vader van het kloosterleven. 

Ben je nou in de buurt van de Kleine Kerkstraat? Pak dan ook de Bagijnestraat even mee, want daar staat nóg een oude kerk namelijk: de Westerkerk. Als Leeuwarders zijn we al het moois in de omgeving een beetje gewend, maar je kijkt je ogen uit wanneer je let op alle historische gebouwen. 

GEZELLIGSTE WINKELSTRAAT 

Nog één ding over de omgeving, want het Oldehoofsterkerkhof zit natuurlijk ook in de buurt. Nou weten wij allemaal dat je daar heerlijk kunt parkeren, maar toen de parkeergarage in 2005 werd gebouwd heeft men veel bijzondere opgravingen gedaan! Natuurlijk zijn er veel beenderen en doodskisten opgegraven, maar wat dacht je van een woonstalboerderij uit de Midden- Romeinse periode? Hierdoor bleek dat de eerste bewoners van Leeuwarden zich in de eerste eeuw na Christus al in de omgeving hebben gevestigd. 

Terug naar de Kleine Kerkstraat, want zelf noemen de ondernemers hun straat het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden. Dat zou best eens kunnen kloppen! Er wordt alles gedaan om de kwaliteit van de Kleine Kerkstraat te behouden en dat merk je aan alles. Dreigende leegstand wordt succesvol de kop ingedrukt. Gaan de grote winkelketens open op zondag? Dan kun jij ook bij de ‘kleintjes’ je boodschappen doen. Loop er dus in alle rust eens doorheen en je merkt waarom de Kleine Kerkstraat een van de gezelligste winkelstraatjes van Nederland is. 

Foto: Thomas Vaer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *