De betoverende theatershow van Theater Tol: Tolworld

21, 22 en 23 april 2022 is Leeuwarden het decor van de betoverende theatershow van Theater Tol: Tolworld. Een unieke samenwerking tussen internationale artiesten van het Vlaamse theatergezelschap Theater Tol en Friese kunstenaars. Laat je meevoeren in een spectaculaire voorstelling die zich in de (open)lucht afspeelt. Als bezoeker maak je een betoverende reis mee van de ene scène naar de andere. Extra bijzonder: Tolworld beleeft in Leeuwarden zijn wereldpremière!

Het thema van Tolworld is zeer actueel: mensen die graag bij elkaar willen zijn maar elkaar niet kunnen bereiken. Laat je verwonderen door engelen die zich bewegen tussen hemel en aarde, fietsers die op grote hoogte door de lucht trappen, dansers die opstijgen en nog veel meer. Er wordt gewerkt met licht, filmbeelden, zang, dans en veel kostuums. De voorstellingen van Theater Tol laten niemand onberoerd!

Daarnaast vindt een divers randprogramma plaats, waaronder bijzondere rondvaarten langs de wandelroute, georganiseerd door Stichting Praamvaren. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en vinden in de avond plaats van 20:00 tot 23:00 uur.

Theater Tol biografie

Theater Tol reist al sinds 1998 de hele wereld over. Het gezelschap uit Antwerpen trad op in meer dan 30 landen, van Noorwegen tot Australië en van Canada tot Griekenland. Met beelden, spel en muziek beeldt Theater Tol de meest bijzondere voorstellingen uit. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van gesproken tekst. Vaak is de locatie de basis voor de voorstellingen: Theater Tol gebruikt de fysieke mogelijkheden van een locatie, maar ook de geschiedenis en sociale context als inspiratiebronnen bij het creëren van een voorstelling.

Het theatergezelschap geeft de voorkeur aan ‘ongewone’ locaties: een oude fabriek, een park, een marktplein, een strand of de oever van een rivier. Het hele jaar door wordt in de openlucht gespeeld. Theater Tol werkt gedetailleerd, poëtisch, en communiceert door middel van een originele en ongewone visuele en muzikale taal. Keer op keer weet Theater Tol het publiek te verrassen met betoverende voorstellingen.

Meer Magische Momenten in Leeuwarden

Leeuwarden barst zoals vertrouwd van de bijzondere evenementen. Een wandelend bos, vliegende dansers, prachtige tentoonstellingen en nog veel meer ontdek je dit jaar in de Friese hoofdstad!

Dit jaar staat Leeuwarden namelijk honderd dagen lang in het teken van cultuur. Nadat de stad in 2018 de titel van Culturele Hoofdstad van Europa droeg, is er een vuurtje aangewakkerd dat de komende jaren voor vele creatieve uitspattingen zorgt. Onder de noemer Arcadia komen weer vele kunstenaars en creatievelingen in beweging. Een greep uit de meest veelbelovende projecten:

À la campagne

Velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden. Tot en met 17 juli toont het Fries Museum een kleine honderd schilderijen en tekeningen uit de topcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Dwaal door de prachtige landschappen van onder andere Cézanne, Monet, Maris en Van Gogh. Publiekslievelingen en onontdekte schatten tonen de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst.

Bosk

100 dagen lang kleurt het hart van Leeuwarden groen. Van 7 mei tot en met 14 augustus lopen er namelijk meer dan 1000 (ja, duizend!) grote en kleine bomen door de binnenstad. Het wandelende bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk vestigt de aandacht op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken.

Culinaire hoogstandjes

Je bezoekje aan Leeuwarden is niet compleet zonder de stad ook écht geproefd te hebben. Want naast bijzondere monumenten, knusse winkelstraatjes en street art in alle vormen en maten is de historische binnenstad ook een heerlijke plek om een hapje te eten of een biertje te drinken aan de gracht.

Restaurant Proefverlof vind je in de roemruchte Blokhuispoort, dat tot 2007 nog dienst deed als gevangenis. Tegenwoordig is dit imposante gebouw omgetoverd tot culturele broedplaats, met creatieve ondernemers, een bibliotheek, pop-up winkels en dus uitstekende horeca.

Bij Proefverlof is het heerlijk vertoeven op het terras aan de gracht, maar check ook bijzondere mogelijkheden zoals cel-dining, aanschuiven aan de inmate-tafel en (letterlijk) geboeid eten.

Ook de moeite van het ontdekken waard: In De Brouwerij aan het Wilhelminaplein! In het historische pand versterken de brouwketels en sierlijke plafonds de ambiance? In de Brouwerij kun je niet alleen lekker eten en drinken, maar je vind in het voormalig koetshuis ook luxueuze hotelkamers: de arbeiders- of elitesuites zijn knus en ouderwets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *