D’Drive: voor creatief talent

Vijf dagen in de week is Neushoorn overdag de lesplaats voor D’Drive van het Friesland College. Dan komt een hoop talent samen. Wij stellen twee talenten aan jullie voor.

Cath Harryvan (24)

Ze probeerde een studie rechten. Een maand hield Cath Harryvan (24) het vol tussen de ‘Charlottes en Willem-Jannen’. Het leek een goed idee, nadat ze via een wonderlijke route door de mavo en de internaationale school Groningen haar diploma hiervoor had gehaald, “maar niemand snapte mij en ik snapte en niet”. Wat toen? Als vanzelf kwam Cath terecht op D’Drive, waar ze nu in het derde jaar zit met zang als hoofdvak. Dat past prima.

Stevige ambities

Met de band Diamonds and Honey heeft ze stevige ambities. Hierin speelt Cath met een drummer, bassist en gitarist. Zij zingt. De muziek? “Poprock, aan de ruige kant! Hard ook! Muziek waarop je wil springen!”

Dat is één kant van Cath. Ook maakt ze kleine dagboekpop met vriendin Sarah. “Ook leuk: twee meisjes, vrij klein, zingen in harmonie. Elektrische gitaren…”

Zo belandde Cath in de muziek. Met Sarah begon ze liedjes te maken, toen ze was gestopt met haar studie en even niks om handen had. Maar de aanloop naar een creatief bestaan startte eerder. Ze groeide op in Groningen, waar haar vader – Nederlands en professor in internationale betrekkingen- en Ierse moeder waren neergestreken.

Havo was een optie, maar ze belandde op de mavo waar ze twee keer bleef zitten. “Ik werd er niet uitgedaagd en was bezig met andere dingen: styling, kleding, vrienden…” Maar de internationale school zag ze wel zitten. “Daar liepen creatieve mensen rond.”

Ze werd aangenomen met haar mavodiploma, om er in drie jaar naar vwo-niveau te gaan. “Daar kon ik zijn wie ik wilde zijn.”

Lang muzikaal

Ze voelde zich goed. Daarna voelde de rechtenstudie als een koude douche, ook al had ze zich als kind al voorgenomen dat ze juist in die richting wilde. “Waarom? Dat weet ik eigenlijk ook niet”.

Maar de muziek was er ook lang. Ze speelde viool vanaf haar negende, leerde zichzelf gitaar spelen met filmpjes van YouTube en kreeg een tijdje les op een basgitaar. Ook zong ze geregeld bij de rauwe Groninger band Nieuwstad, die vaak in de regio speelde. “Een paar nummers, maar zo kon ik lekker in de luwte wat ervaring opdoen.”

Dat kwam van pas toen Cath izch meldde bij D’Drive. Hier leerde Cath haar richting te bepalen. “Ik vond alles leuk. Nu weet ik wat ik wil.”

Technisch leerde ze veel, ook al was dat soms lastig door beperkingen in coronatijd. En straks? Veel muziek maken, is het plan. En verder in opleiding tot docent muziek op het conservatorium in Zwolle. Een ding heeft ze al bereikt: haar vader, die best moeite had met haar route, zei laatst dat hij trots op haar is. En wanneer is Cath zelf tevreden? “ Als ik over tien jaar doe waar ik nu trots op zou zijn.” Dan blijft ze zichzelf verbazen.

Sven Boomstra (19)

Als jochie van veertien stond Sven al achter de DJ-booth op festivals in Noord-Nederland. “Ik kwam nauwelijks boven de tafel uit”, zegt hij. “Het was hartstikke vet.”

Nu, zo’n vijf jaar later, heeft Sven Boomstra uit Sint Jacobiparochie veel aan die ervaring. Als ‘Svenergie’ maakt hij naam in de ‘uptempo’ (harde styles). Nog steeds is het doel: gaan, heftig en met veel enthousiasme. “Prachtig als je dan iedereen meekrijgt!”

Eerste event achter de rug

Hij heeft zijn eerste event achter de rug en maakte met een DJ uit Wallonië een eigen productie. Hoe vind je elkaar? “Via sociale media. Dan stuur je wat over en weer en bouw je samen verder”, vertelt Sven. Een mooi avontuur, samen met zijn eigen event in een BoostBus waarin het als ‘partybus’ goed feesten is binnen alle coronaregels.

Ook leuk: hij koppelde hieraan een winactie voor Lodewijk Mode in Franeker, waar hij in een baantje zijn eerste DJ-setje van Numark bij elkaar verdiende. Sporten? Daar had hij geen zin in. Sven was met muziek bezig, om uit te zoeken wat hij zou draaien in een discotheek zoals TDF. Als het te ver weg was, werd hij gebracht. Als vijftienjarige kun je immers moeilijk ’s nachts alleen met een setje op pad.

Omgebouwde studio

Inmiddels heeft Sven thuis een inloopkast omgebouwd tot studiootje, om dagelijks goed te kunnen werken. Het mooie is: als DJ heb je weinig ruimte nodig. En in zijn opleiding Sounddesign op D’Drive kan Sven ook goed in Neushoorn terecht. Hier werkt hij aan zijn eigen stijl, die hij kan uitwerken inoptredens. Zo komen de BoostBussen geregeld voorbij.

En waar werkt hij naartoe? “Naar veel draaien, natuurlijk! Het liefst op grote festivals, met eigen muziek.”

En lesgeven is ook vet: zijn eerste workshop heeft hij al gegeven. Ook hierin komt zijn enthousiasme prima over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *