Column van Hayo Galema: We zijn er nog niet klaar mee…

Het was een merkwaardige zaterdag, afgelopen zaterdag 1 mei. Veel mensen gingen doen wat ze lang hadden gemist. Wachtrijen voor de terrassen in de stad, en dat bij amper 10 graden bewolkt weer. Wachtrijen voor de winkels waar je eindelijk weer zonder afspraak terecht kon. Wachtrijen Cambuur-aanhangers op zoek naar een feestje en een kat-en-muisspel met de wachtrijen politiebusjes. En dan nog een demonstratie die de rijken opriep de crisis te gaan betalen en een eenzame streaker die Mercurius beklom en in de gracht ging zwemmen. Leek me ook wel koud als je niet Wim Hof bent. Kortom genoeg te beleven. Als niet flink wat mensen een mondkapje had gedragen en een groot deel van de mensen toch wel wat afstand hield, dan zou je bijna denken dat er niets meer aan de hand is.

Maar we zijn er nog niet, het moet beter! De horeca moet nog open, sportscholen en doorstroomlocaties zoals bibliotheken en culturele voorzieningen zijn nog volop aan beperkingen gebonden. Evenementen zijn er niet, zelfs het bandje op straat kan nog niet spelen. We rekenen op jullie om ervoor te zorgen dat we een zomer zoals vorig jaar krijgen! Dat gaan we voor elkaar boksen als we dat kleine beetje discipline dat nodig is nog kunnen blijven opbrengen. Zorg voor elkaar, houd afstand!

En dat is lastig na ruim een jaar coronamaatregelen. Je merkt aan alles dat mensen er klaar mee zijn. En dat werkt dus niet. We zien het aan de harde cijfers in de zorg en iedereen moet zich realiseren dat het gedrag van er klaar mee zijn als resultaat heeft dat we er nog lang niet klaar mee raken. De kroeg gaat niet eerder open door je niet aan maatregelen te houden. Het duurt daardoor juist langer. Dus kom op: laat je vaccineren als dat kan en werk een beetje mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *