Column Ton Eijer: de energiecrisis

De wereld blijft een bewogen gebeuren. Zijn we amper van de coronacrisis af, komen we met zijn allen voor de veel te hoge energieprijzen te staan. Dit treft ons allemaal en zeker de grootverbruikers van energie, zoals bakkers, tuinders, grote fabrieken en natuurlijk: de horeca.

Tijdens een interview met Omrop Fryslan kreeg ik de vraag wat de horeca meer treft: de coronacrisis of deze energiecrisis? Mijn antwoord: de energiecrisis!

Ik hoor collega’s met een keuken praten over verhogingen van soms wel tachtig procent. Van vijfduizend euro per maand naar zeventienduizend euro per maand! Daarnaast is de inkoop van alles ook veel duurder geworden. Normaal gesproken wordt dit dan weer verwerkt in de prijs, maar dat wordt steeds lastiger.

Een collega zei al dat hij moeilijk vijf euro kan gaan vragen voor een bakje patat.

Hiermee wil ik aangeven dat het voor (horeca) ondernemers een zware tijd gaat worden. Want zeker: het is gezellig en ik zie dat het in de weekenden superdruk is. En soms is er geen tafeltje meer vrij. Maar dat betekent dus niet dat de ondernemer iets verdient.

De te hoge kosten zetten de opbrengsten sterk onder druk. We gaan natuurlijk wel een te gekke periode tegemoet waarin we eindelijk de feestdagen weer normaal kunnen gaan vieren zonder beperkingen. En we verwachten dan ook dat velen de mooie horeca in onze gemeente zullen gaan bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *