Column Moniek Miedema: Niet zweten, maar weten!

“Nee hoor, geen polyester. Daar kan ik niet tegen. Bah, daar zweet ik zo in”. Die zin is tegenwoordig niet meer helemaal waar. Ik heb verschillende zwarte broekjes in mijn kast hangen die nog uit een van mijn allereerste collecties komen. En dat is al zo’n vijftien jaar terug.

Ik draag ze nog steeds bijna elke dag in mijn atelier. Tegenwoordig maken we prachtige kleding van polyester, maar het blijft bij veel mensen iets naars oproepen. En dat hoeft, wat mij betreft, niet. Ja, het is een product van fossiele brandstoffen, maar er wordt geen liter ruwe olie naar boven gepompt om kleding te maken. Polyester is een bijproduct van de productie van benzine, diesel en gas.

Zelf ben ik dol op polyester. De kwalitatief goede dan, welteverstaan. Ik kan er mooie prints op laten drukken en het werkt superfijn. Daarbij gaat het heel lang mee, blijft het mooi en zit het heerlijk. De hele wereld sport er immers in!

Natuurlijk heb je polyester, maar je hebt óók polyester. Mooi polyester heeft een kostprijs, en dat mag ook. Het wordt gesponnen, gebreid en geweven, zodat het ademt en soepel valt. De andere stof voelt letterlijk aan als plastic. Het is snel, goedkoop en vooral héél veel. Het meeste gaat direct naar de verbrandingsovens of de ‘afval’landen. De wat ouderen onder ons kennen het nog: de Travira 2000 broekjes.

Mooi polyester daarentegen is duurzaam, heb je jaren draagplezier van, je hoeft het niet te strijken en je kunt het bijna koud wassen. Daarbij is het kleurvast en lekker stretchy.

Uiteindelijk is het grootse probleem van alle kleding: wat gebeurt er mee op het moment dat jij het niet meer wilt dragen en je gooit het weg?

Of het nou polyester, viscose, katoen, wol of wat dan ook is: alles waar stretch in zit (of een mengsel van materialen is), is bijna niet te recyclen. Vaak kost het recyclen meer water, stroom en chemische middelen dan het maken van een nieuw kledingstuk.

Uiteindelijk komt dat prachtige kledingstuk van jou in het afval terecht en wordt het met een beetje geluk weer verbrand om er warmte of energie van te krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *