Column Hayo: Privacy?

In juli waren we volop in het nieuws in Leeuwarden met afspraken die we onderling als ondernemers hebben om elkaar bij onraad te waarschuwen en foto’s van veiligheidscamera’s met elkaar te delen in een app-groep. Dat schijnt niet te mogen omdat het in strijd is met de regelgeving rond de bescherming van de privacy van burgers. Hier zie je weer glashelder bewezen dat het maken van regels altijd achter technische ontwikkeling aan loopt. Aanpassen die regels! We hebben dat nodig!

Twee jaar geleden hebben we in Whatsapp een netwerk opgezet voor ondernemers om elkaar snel op de hoogte te kunnen brengen van overlast. En dat werkt heel erg goed! Een paar voorbeelden:

Als er in de stad vals geld wordt aangeboden, dan weten ondernemers dat direct en kunnen meteen alert zijn. Whatsapp werkt uitstekend als snelle waarschuwing, stukken beter dan email. We kunnen direct een signalement verspreiden en politie en beveiliging op de hoogte brengen.

Vaak gebeurt het ook dat iemand aan de hand van camerabeelden op winkeldiefstal wordt betrapt. We delen een beeld van de dader en vaak wordt die door andere ondernemers herkend. Er komen soms aangiftes van andere bedrijven bij met camerabewijs. Een geval van winkeldiefstal met onbekende dader verandert dan in een meervoudige aangifte tegen een bekende dader compleet met bewijsmateriaal. Het verandert van een zaak die niet vervolgd wordt, omdat er teveel onderzoek voor nodig is, in een zaak die panklaar is voor politie en justitie!

De groep is uiteraard besloten en gegevens worden niet met buitenstaanders gedeeld.

Er is in Leeuwarden een uitstekende samenwerking tussen politie, stadstoezicht en particuliere beveiliging die ondernemers collectief inhuren. De samenwerking functioneert zo goed omdat de partijen elkaar op de hoogte houden.

Zo is Leeuwarden een veel veiliger stad geworden de laatste jaren. Overlast wordt aangepakt! Horeca-ondernemers kennen een collectieve horeca-ontzegging en winkeliers een collectieve winkelontzegging. Lik op stuk: pleeg je herhaaldelijk overlast dan krijg je een toegangsverbod voor alle aangesloten bedrijven.

Maar overheid: privacy is veel waard, maar moet de aanpak van overlast niet in de weg staan. We hebben een heel effectief instrument in handen met de whattsapp-groep. Maar als je van mening bent dat het niet mag, vertel ons dan onder welke voorwaarden het wel mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *