Column Hayo Galema: Papier in de stad     

                         

Rommel is iedereen een doorn in het oog. Je wilt gastvrij zijn als stad, je wilt een goede eerste indruk maken en je wilt dat de bezoeker onder de indruk is van al dat moois hier. En dan moet natuurlijk niet het straatbeeld een deel van de week ontsierd worden door rondwaaiend papier en karton dat lukraak op straat wordt gegooid omdat het toch wel wordt opgeruimd. De eerste voorbeelden zie je al op zaterdag. Rommel waaiend door de stad, drijvend in de grachten…

Maar dat gaat nu veranderen. Oud papier en karton wordt vanaf 1 juli niet meer opgehaald op maandagavond. Daarvoor in de plaats kun je kleine hoeveelheden kwijt in extra geplaatste papiercontainers op straat, je moet het zelf wegbrengen of iets regelen met een afvalverwerker. Dat is wennen en lastig als je niet veel ruimte hebt in je zaak of alleen werkt en niet even weg kunt. Het is vervelend dat de goeden lijden onder de kwaden. Maar het beeld op straat moet anders!

Er zijn vaak pogingen gedaan met nieuwsbrieven, berichten e.d. om iedereen te bewegen om pas vanaf 17 uur het papier op straat te zetten, maar het heeft weinig resultaat, integendeel: de vervuiling neemt toe.

Het zal wennen zijn en ik heb begrip voor problemen die het bij sommigen zal opleveren, maar dat we geen papier meer op straat gaan zetten, daar sta ik helemaal achter. Het is namelijk ook ondernemersbelang dat de stad er goed uit en dat mensen het een prettige plek vinden om naar toe te gaan. Een schone straat helpt daarbij! Laten we de nieuwe werkelijkheid omarmen!

En let op: 1 juli is komend weekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *