Column Hayo: Cybercrime

Heel lang gelden ben ik er ingetuind, in een advertentie op Marktplaats voor een zeer voordelige iPhone. Een klassiek geval van betalen en niets opgestuurd krijgen. Waarna de speurtocht begint naar de verkoper en je al googelend steeds verontrustender verhalen leest. Marktplaats die ook alle verantwoordelijkheid afwees… Oplichting!  Aangifte gedaan, maar geld kwijt en voorgoed kwijt. Te goed van vertrouwen geweest. Ik heb me voorgenomen dat dat eenmalig was…

Twee jaar later: Googleaccount gehackt en al mijn contacten kregen een verzoek om geld over te maken naar mijn zogenaamde banknummer omdat ik gestrand was zonder een rooie cent op zak. Dan ben je toch even het lachertje in je vrienden- en werkkring.

Ik moest even aan deze gevallen terugdenken toen ik gisteravond een bijeenkomst over cybercrime bezocht. Een vorm van misdaad waartegen iedereen zich in toenemende mate moet wapenen. Indrukwekkende verhalen gehoord over ervaringen met zogenaamde ransomware en de schade die dat oplevert. Pas op, pas op, pas op!

Dit weekend ook een boek gelezen over het onderwerp, maar dan over het echte hacken in de financiële wereld en in de politiek. Het boek is van de journalist Huib Modderkolk en heet Het is oorlog maar niemand die het ziet. Daar lees je wat de gevolgen van onzorgvuldige digitalisering zijn op wereldschaal en hoe misbruik overal op de loer ligt. We worden erg afhankelijk van digitalisering en als een goede hacker dat wil, dan staat gans het raderwerk stil.

Hier in Leeuwarden kun je in winkelcentrum Zaailand terecht voor advies. Ga eens naar de Cyber Experience Room die wordt gerund door studenten van de Friese Poort en laat eens testen hoe digitaal weerbaar je bent.

Ik heb vanmorgen eerst maar even een back-upje gemaakt en iets gedaan aan het beheer van mijn zo langzamerhand ongelofelijke hoeveelheid wachtwoorden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *