Column Greetje: Throwback

Het is alweer een tijdje 2020 dus de drukke decembermaand lijkt alweer ver achter ons te liggen. Toch zijn er momentjes dat we er nog wel eens aan terugdenken, want er gebeurt altijd wel iets wat je niet voorzien had. Je weet maar al te goed dat je nooit weet hoe het zal verlopen, omdat het ieder jaar weer anders valt, de buienradar ieder jaar weer iets anders laat zien en de samenstelling van je personeel ook niet elk jaar gelijk is.

Schakelen. Dat is wat je moet kunnen. Ook dit jaar was het weer aan de orde. Er was een bedrijf dat een grote bestelling geplaatst had, met onder andere 125 croissants. Van die lekkere, bereid met roomboter en ze hadden het al om ’s ochtends zeven uur nodig. Nu draaien we daar onze bakkershand niet voor om, want wij bakkers zijn altijd vroeg. Normaal gesproken bak ik de croissants in de kleine oven in de winkel, maar bij zulke grote aantallen laat ik het in de grote bakkerij met grote ovens doen.

Toen was het zes uur op de dag van de bestelling. Collega was in de bakkerij om de croissants op te halen en naar de klant te brengen. Maar nope. Nada. Noppes. Geen croissants. Dus paniek. Of ik ze wel besteld had. Ja, dat wist ik zeker. Ik had het nog gecontroleerd. Of toch niet? Opeens sijpelde het zweet uit mijn broekspijpen. Ik had toch wel besteld? Maar besteld of niet; we hadden geen 125 croissants en binnen een uur moesten ze bij de klant zijn. Of ik ze dan maar even in mijn grote winkel met kleine oven wilde bakken…

Schakelen dus. Gelukkig had ik nog nèt genoeg deegstukken voor croissants liggen, maar ik kan er maar vijftig per keer in de oven hebben en ik had alle bakplaten al in gebruik voor andere lekkere broodjes… Dus hop! Gas erop! Alle platen in sneltreinvaart leeg maken en croissants erop. Wat toverkunstjes uithalen met het bakproces en bakken maar.

En het lukte. Oke… de croissants werden ietsje later gebracht dan zeven uur, maar meer dan een kwartier later was het niet en de rest van de bestelling hadden ze al voor zeven uur. Spirit, dat krijg je ervan. Helemaal als het allemaal goed komt.

Zo kunnen we over ieder jaar wel een anekdote vertellen. Ik kan er onderhand vast een boek over schrijven. Januari is voorbij en we zijn alweer in februari beland. Life goes on en we gaan gewoon door met throwbacks maken, zodat ik er af en toe eens met jullie kan delen.

Fijn 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *